Ίσως να μην θεωρείται απαραίτητα σωστό να προτείνει κανείς για ανάγνωση ένα βιβλίο που απλά έπεσε στα χέρια του και που δε βρέθηκε εκεί από επιλογή, αλλά όπως κάθε κανόνας επιδέχεται εξαιρέσεις, ας κάνουμε μία και εδώ.

Ντέμιαν / 'Ερμαν 'Εσσε

Για όσους δεν έχουν ξαναδιαβάσει ‘Εσσε, αυτή θα είναι αναμφίβολα μία δύσκολη αρχή. Το αυτοβιογραφικό αυτό μυθιστόρημά του, έχει ως πρωταγωνιστή τον αρχικά δέκα ετών Εμίλ Σίνκλερ τον οποίο βλέπουμε καθώς μεγαλώνει να μάχεται με το ίδιο του είναι ώσπου να ανακαλύψει ποίος πραγματικά είναι.

Η ιστορία ξεκινά με τον Εμίλ να προσπαθεί να αποδείξει σε συμμαθητές του πόσο θαρραλέος είναι σκαρώνοντας μία ιστορία περί κλοπής μήλων η οποία σύντομα τον βρίσκει θύμα απειλών. Αρρωσταίνει, υποφέρει, κλείνεται στον εαυτό του και βασανίζεται να εξαγοράσει τον εκβιαστή του όταν για καλή του τύχη ο Ντέμιαν, ένας κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος μαθητής του σχολείου εμφανίζεται σαν απομηχανής θεός στη ζωή του και τον απαλλάσσει. Γίνεται μέντορας του και τον βοηθάει να δει τα πράγματα με άλλη όψη, δίνοντάς του παραδειγματικά μία διαφορετική ερμηνεία στην ιστορία του Κάιν και του Άβελ.

Ο Εμίλ, τελειώνει το σχολείο και χάνεται με τον Ντέμιαν, φεύγει από το σπίτι, ξεκινάει τις σπουδές του ενώ στο μεταξύ έχει γνωριστεί με τις πρώτες σεξουαλικές ανησυχίες, το ακαταλόγιστο αλκοόλ και τον έρωτα. Ο τελευταίος μάλιστα, τον εμπνέει να εκφράσει τα αισθήματα του μέσω της ζωγραφικής. Κάπου εδώ εισβάλει στη ζωή του ο Πιστόριους, ένας οργανοπαίχτης που γνωρίζει τυχαία και του επιτρέπει να τον επηρεάσει με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις καθώς βρίσκει στην σχέση τους μια αμοιβαία κατανόηση και επικοινωνία. Όλα πλέον γυρίζουν γύρω από το όνομα του Θεού Άβραξα, έναν Θεό με παράλληλα θεϊκή και διαβολική μορφή που είχε κάποτε ξανακούσει από τον Ντέμιαν.

Μετά από καιρό η επιθυμία του να ξανασυναντήσει τον παλιό μέντορά του εκπληρώνεται, καθώς και το να γνωρίσει τη μητέρα του Εύα την οποία και ερωτεύεται. Οι δύο τους ασκούν τρομερή επιρροή στην ύπαρξη του Εμίλ, ο οποίος έχει το σημάδι…το σημάδι του Κάιν.

Πρόκειται για ένα έργο βαθυστόχαστο του οποίου την ανάγνωση όσες φορές και αν επαναλάβει κανείς ίσως ποτέ να μην καταφέρει να ερμηνεύσει όλα τα στοιχεία του.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση της Μαίρης Στασινοπούλου, σελίδες 183, στην τιμή των 12,00€