Ο Τζακ γίνεται πέντε χρονών, μένει στην Ντουλάπα και το Δωμάτιο είναι όλος του ο κόσμος. Το Δωμάτιο δεν έχει παράθυρα και από το Έξω τους χωρίζει μία πόρτα που ανοίγει και κλείνει με μυστικό κωδικό μόνο τις νύχτες που ο Σατανίκ έρχεται να κοιμηθεί με τη μαμά του. Η Μαμά έχει φτιάξει παιχνίδια από απλά καθημερινά αντικείμενα και με τη φαντασία της έχει μετατρέψει τα μόλις έντεκα τετραγωνικά της αποθήκης σε έναν μαγικό χώρο. Μέσα στο Δωμάτιο όλα έχουν πρόσωπο-το Κρεβάτι, η Μοκέτα, η Γλάστρα, η Ντουλάπα-δικό τους χαρακτήρα και φυσικά είναι μοναδικά. Όταν ο Τζακ γίνεται πέντε, «τα ξέρει όλα» ∙ η Μαμά τού αποκαλύπτει την ιστορία του εγκλεισμού της και του ζητάει να γίνει ο ήρωας που θα την απελευθερώσει από τον Σατανίκ ακολουθώντας το σχέδιό της.

Το δωμάτιο

Η Ντόναχιου εύστοχα έχει επιλέξει να αφηγηθεί την ιστορία ο πεντάχρονος Τζακ. Έτσι σοκάρει λιγότερο τον αναγνώστη περιγράφοντας απεχθή γεγονότα, όπως τον συχνό βιασμό της μητέρας από τον Σατανίκ, ενώ ο Τζακ είναι κλεισμένος στην Ντουλάπα και μετράει τα τριξίματα του κρεβατιού η τα δόντια του μέχρι να αποκοιμηθεί. Όπως έγραψε και η ίδια στους Irish Times «Το υπέροχο παράδοξο με τους αφηγητές-παιδιά είναι ότι ξέρουν λιγότερα πράγματα από τους μεγάλους, κάτι που όμως αφήνει στους αναγνώστες το περιθώριο να μαντεύουν και να φαντάζονται περισσότερα».

Η ιστορία του μικρού Τζακ μιλάει κατευθείαν στην καρδιά μας και τα συναισθήματα εναλλάσσονται. Λύπη, αγωνία, μίσος, οίκτος, χαρά… Μα αυτό που πιστεύω πως κυριαρχεί είναι ο θαυμασμός. Θαυμασμός για τη Μαμά, που καταφέρνει με όσα μέσα διαθέτει να κάνει την επί εννέα χρόνια φυλακή της, έναν μοναδικό κόσμο για τον μονάκριβο γιο της.

Έμα Ντόναχιου εμπνεύστηκε Το Δωμάτιο από την υπόθεση του Γιόζεφ Φριτζλ που σόκαρε την κοινή γνώμη το 2008 και ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker 2010).

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός / Σελίδες 432, Τιμή 16,60€ (Κατάλληλο για 18+)