Ο Μίλαν Κούντερα σε ένα από τα πιο δημοφιλή κείμενά του.

Τερέζα και Τόμας.
Τόμας και Σαμπίνα.
Σαμπίνα και Φράντς.
Φράντς και Μαρί-Κλώντ.

Μίλαν Κούντερα

Μια γυναίκα ερωτευμένη με έναν άντρα. Ένας άντρας διχασμένος ανάμεσα στον έρωτα του για εκείνη και την αστείρευτη επιθυμία του για άλλες γυναίκες. Μία από τις ερωμένες του και ο πιστός εραστής της. Τέσσερις άνθρωποι σε μια ατέρμονη αναζήτηση για την αξία της ζωής. Τέσσερις ζωές οι οποίες άλλοτε αλληλοσυγκρούονται και άλλοτε συμβαδίζουν σε μια προσπάθεια φυγής από την αλήθεια της ύπαρξης.

Ο καθένας, κουβαλώντας στους ώμους το βάρος του ίδιου του του εαυτού, παίζει με τους δικούς του όρους σε ένα γήπεδο κοινό για όλους με φόντο την εισβολή των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία του 1968.

Ο Μίλαν Κούντερα συνθέτει με δεξιοτεχνία ένα ερωτικό μυθιστόρημα με έκδηλα φιλοσοφικά, υπαρξιακά και πολιτικά στοιχεία. Με συγκρατημένες αλλά επαρκείς κοινωνικο-πολιτικές αναφορές, καταγράφει τα συναισθήματα, τις αντιδράσεις και τον τρόπο που οι χαρακτήρες του βιώνουν τον έρωτα, την προδοσία και την έννοια της πατρίδας ενώ συνδέει διακριτικά τα ατομικά δεδομένα με το ζοφερό κεφάλαιο του τσεχοσλοβακικού κομμουνιστικού καθεστώτος.

Μίλαν Κούντερα

Η ανάγνωση του βιβλίου απαιτεί μεγάλο βαθμό αυτοσυγκέντρωσης καθώς η γραφή του Μίλαν Κούντερα εναλλάσσεται μεταξύ του ονείρου και της σκέψης, της ποίησης και της πρόζας και χαρακτηρίζεται από «σκοτεινές» περιγραφές, συχνές επαναλήψεις προτάσεων και ιδεών και απρόσμενες εναλλαγές της αφήγησης σε πρώτο πρόσωπο.

Εν τέλει, σε ένα κόσμο όπου οι ζωές των ανθρώπων πλάθονται από τυχαία γεγονότα και αμετάκλητες αποφάσεις’ σε ένα κόσμο όπου τα πάντα συμβαίνουν μονάχα μια φορά, το είναι μας απαλλάσσεται από το βάρος του και αποδεικνύεται αβάστακτο παρά την ελαφρότητα του, σαν ένας κόκκος σκόνης στον αέρα.

Βιβλιοπωλείον της «Εστίας» | 384 σελίδες | 19,09 €