Η αστυνομική λογοτεχνία δεν ήταν στα ενδιαφέροντά μου μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Στα best sellers σε Αγγλία και Αμερική ήταν για εβδομάδες το βιβλίο Στα ίχνη σου της πρωτοεμφανιζόμενης Rosamund Lupton και αρχικά μου κίνησε το ενδιαφέρον το εξώφυλλό του. Διαβάζοντας την περίληψη είδα ότι θέμα του ήταν η αδερφική αγάπη, και η αδυναμία που έχω στην αδερφή μου με έβαλε στον πειρασμό να το συμπεριλάβω στα βιβλία για τις καλοκαιρινές μου διακοπές. Τέσσερις μέρες το κουβαλούσα μαζί μου στη θάλασσα και στην αιώρα προσπαθώντας μαζί με την ηρωίδα να φτάσω στην άκρη του νήματος.

Στα ίχνη σου

Εκδόσεις Διόπτρα

Η Βεατρίκη ζει στη Νέα Υόρκη, είναι αρραβωνιασμένη με έναν άντρα που θεωρεί καλό σύντροφο, και κάνει καριέρα σε διαφημιστική εταιρεία. Μια μέρα, μαθαίνει από τη μητέρα της για την ξαφνική εξαφάνιση της μικρότερης αδερφής της, Τες. Πηγαίνει εσπευσμένα στο Λονδίνο, με την ελπίδα πως η εξαφάνιση είναι μια ακόμα επιπολαιότητα της Τες. Σιγά σιγά η Βεατρίκη ανακαλύπτει κρυφές πτυχές της ζωής της Τες και συνειδητοποιεί ότι τελικά δεν την ήξερε τόσο καλά όσο νόμιζε την ίδια της την αδερφή.

Όταν το πτώμα της αδερφής της εντοπίζεται στις δημόσιες τουαλέτες του Χάιντ Πάρκ, η Βεατρίκη καλείται να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα: τον χαμό της μικρής της αδερφής. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για αυτοκτονία ∙ μόνο η Βεατρίκη, ξέροντας πόσο αγαπούσε η αδερφή της τη ζωή, αρνείται να δεχθεί το πόρισμα και αποφασίζει να βρει τον δολοφόνο της. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αστυνομία, που θεωρεί ότι η υπόθεση έχει κλείσει, και τους δικούς της ανθρώπους, που θεωρούν πως η ιστορία της Τες της έχει γίνει εμμονή.

Το βιβλίο αυτό έχει πετύχει τον στόχο του ως αστυνομικό μυθιστόρημα: ο αναγνώστης δεν μπορεί να βρει τον δολοφόνο παρά μέχρι το τέλος. Οι ύποπτοι εναλλάσσονται, καθένας έχει εν δυνάμει κίνητρο, και όλοι είναι πιθανοί δράστες.

Η αφήγηση είναι πρωτότυπη, καθώς χωρίζεται σε τρία επίπεδα: στο πρώτο η Βεατρίκη περιγράφει την ιστορία σαν να μιλάει στην Τες. Για τα άλλα δύο δε θέλω να σας πω περισσότερα, γιατί σχετίζονται με την πολύ έξυπνη ανατροπή που σας περιμένει στο τέλος και που αποζημιώνει για τις στιγμές που κάποιες περιγραφές ίσως σας κουράσουν λίγο.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα / Σελίδες: 544, Τιμή: 18€ / Μετάφραση: Τουτουντζή Ουρανία