Το 2008, συνάντησα στο τμήμα των πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων το βιβλίο Το παιδί της αγάπης της Μαρίας Τζιρίτα. Η υπόθεση φάνηκε ενδιαφέρουσα, αλλά καθοριστικό ρόλο στην απόφαση μου να το αγοράσω έπαιξε το γεγονός ότι βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Το διάβασα σε λιγότερο από τρεις μέρες και νομίζω ότι είναι εξαιρετικό για συγγραφικό ντεμπούτο. Παραστατικό και καλογραμμένο, με έκανε να ζήσω την ιστορία του Στέλιου.

Μαρία Τζιρίτα

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό χωριό της Κέρκυρας. Ο Γιάννης και η Φρόσω έχουν τέσσερις κόρες και έναν γιο, και είναι μια πολύ φτωχή οικογένεια. Η Βασίλω, η μεγαλύτερη κόρη τους, γεννήθηκε με νοητική στέρηση. Ένας συγχωριανός εκμεταλλεύεται την κατάστασή της και τη βιάζει, αφήνοντας την έγκυο. Καθώς η οικογένεια δεν έχει χρήματα για αποβολή, κλειδώνει το κορίτσι στο σπίτι για να μη μαθευτεί το ‘κακό’. Η στιγμή του τοκετού φτάνει χωρίς η Βασίλω να έχει συνειδητοποιήσει ουσιαστικά τίποτα, και έρχεται στον κόσμο ένα παιδί…

Ο Στέλιος καταλήγει σε ίδρυμα∙ του λείπουν όμως τα απαραίτητα χαρτιά προκειμένου να δοθεί για υιοθεσία. Και εδώ αρχίζει μια περιπλάνηση που συγκινεί. Δύο χρονών παιδάκι τον πηγαίνουν πίσω στην αληθινή του οικογένεια και τεσσάρων ετών σε ένα ίδρυμα στην Αθήνα. Εκεί γνωρίζει τον μόνο άνθρωπο που τον αγάπησε, τη Μαρίνα, που δεν τον ξεχωρίζει από το δικό της παιδί αλλά οφείλει να υπακούει στις αποφάσεις του ιδρύματος. Στα δέκα του τον δίνουν σε ανάδοχη οικογένεια και στα δώδεκα τον φέρνουν πάλι πίσω στο ίδρυμα.

Ο Στέλιος είναι παιδί ‘ενός κατώτερου θεού’ που γεννιέται, μεγαλώνει και πεθαίνει κάτω από αντίξοες συνθήκες και βιώνει τη εγκατάλειψη σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η ζωή του, μία οδύσσεια. Μοναδικό του στήριγμα, η Μαρίνα ∙ γίνεται ‘μάνα’ του και μένει δίπλα του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, κάνοντας την παρουσία της πιο διακριτική με το πέρασμα των χρόνων.

Ξεχώρισα το ακόλουθο απόσπασμα από το γράμμα που αφήνει ο Στέλιος στη ‘μάνα’ του και λειτουργεί ως κάθαρση στην ιστορία: ‘Δεν αφήνω πίσω μου τίποτε. Ήρθα και φεύγω από τη ζωή αυτή σαν ένα φύλλο που ο άνεμος το πήγαινε πότε από δω και πότε από κει. Μόνο η δική σου αγάπη έδωσε νόημα σε αυτή τη σύντομη πορεία και θέλω φεύγοντας να σε βεβαιώσω πως δεν πήγε χαμένη. Θα σου θυμίσω τα λόγια που έλεγες εσύ. Η αγάπη ευεργετεί αυτόν που τη νιώθει και την προσφέρει. Εγώ την ένιωσα, αλλά δεν την αναγνώρισα. Δεν έμαθα ποτέ να την προσφέρω. Ακόμα κι αν τώρα, ωριμάζοντας, ήθελα ν’ αρχίσω από την αρχή, η μοίρα μου στέρησε αυτό το δικαίωμα. Δεν έχω πια την ευκαιρία.’

Το παιδί της αγάπης θα σας κάνει να εκτιμήσετε πράγματα που ως τώρα θεωρούσατε δεδομένα. Είναι ένα βιβλίο-μάθημα για την αξία της οικογένειας, της μητέρας, και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η αγάπη στην εξέλιξη ενός ανθρώπου. Παράλληλα, θίγει και άλλα θέματα: την ομοφυλοφιλία, τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τα στερεότυπα της κοινωνίας, τον θεσμό της υιοθεσίας. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό βιβλίο. Θα το διαβάσετε απνευστί και θα δακρύσετε με την ανθρώπινη ιστορία του.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός / Σελίδες: 384, Τιμή: 15,79€, Τιμή e-book: 12,99€