Σε μια αναζήτηση για πληροφορίες σχετικές με TEDx συνέδρια που έχουν γίνει στη χώρα μας, βρέθηκα να διαβάζω ένα σχολιασμό του δημοσιογράφου και συγγραφέα Θοδωρή Γεωργακόπουλου. Σύντομα ανακάλυψα πως έχει πάρει και ο ίδιος μέρος στο παρελθόν σε ανάλογο event ως ομιλητής, ενώ περιπλανώμενη στην σελίδα του βρήκα πληροφορίες για το μυθιστορηματικό του έργο Φεβρουάριος.

Θοδωρής Γεωργακόπουλος

Εκεί διάβασα πως ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος ανέβαζε το έργο του κεφάλαιο-κεφάλαιο καθημερινά τον Φεβρουάριο που μας πέρασε στην σελίδα februarios.com, η οποία επιτυχώς κατάφερε να προσελκύσει τα μάτια περισσότερων από 15.000 αναγνωστών. Χωρίς δεύτερη σκέψη έσπευσα να το αγοράσω. Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε πραγματικό χρόνο και γι’ αυτό περιλαμβάνει γεγονότα από την επικαιρότητα, τα οποία-καλώς ή κακώς-δεν διαφέρουν και πολύ από τα φετινά οπότε τολμώ να πω πως το βιβλίο θα διαβαστεί πολύ εύκολα και φέτος, επιτρέποντας στον αναγνώστη να ταυτιστεί.

Πρόκειται για την ιστορία ενός 32χρονου άνεργου δημοσιογράφου ο οποίος ένα χρόνο μετά τον χαμό της συζύγου σε τροχαίο αποφασίζει να γράψει στο χαρτί όλα όσα πέρασε και εξακολουθεί να περνάει. Ο πρωταγωνιστής μας κατά την εξέλιξη της ιστορίας μοιράζεται μαζί μας γεγονότα από τον ύπνο και τον ξύπνιο του, καθώς βλέπουμε μαζί του κάποια από τα όνειρά του ενώ παράλληλα τον ακολουθούμε και σε κάποιες προσπάθειες επανένταξής του στο κοινωνικό σύνολο.

Ένα χρόνο μετά το συμβάν και παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ώσπου να ξανά είναι με άλλη γυναίκα βρίσκεται σε σχέση με μια κοπέλα που ακούει στο όνομα Χριστίνα, επισκέπτεται τον πατέρα του που ζει στην Κρήτη αλλά και τον αδερφό του στην Αθήνα, ο ίδιος είναι ένοικος σε μια πολυκατοικία στη οποία έχει συμβεί μια κλοπή, κολυμπάει συχνά και περνάει αρκετό από το χρόνο μπροστά από ‘’οθόνες’’ όπως ο ίδιος αναφέρει. Επίσης, δέχεται τηλεφωνήματα από τον πεθερό του για τη διευθέτηση δικαστικών και κληρονομικών ζητημάτων, τα οποία αντιμετωπίζει με απάθεια αλλά και σιωπηρό εκνευρισμό, ώσπου κάποια στιγμή αποφασίζει να πάρει ο ίδιος την κατάσταση στα χέρια του και να λύσει ο ίδιος τυχόν εκκρεμότητες. Από εκείνο το σημείο του βιβλίου και έπειτα καταλαβαίνεις πως δεν πρόκειται για μια απλή εξιστόρηση απλών καθημερινών γεγονότων! Το τέλος του, η 29η μέρα του μήνα δηλαδή, είναι εκεί για να σε αφήσει άναυδο.

Ενώ λοιπόν, έχω και εγώ με τη σειρά μου μείνει άναυδη από την εξέλιξη, σκέφτομαι για ένα δευτερόλεπτο: ‘’Βρε τον… πώς μας την έφερε έτσι?’’ και ξαφνικά συνειδητοποιώ πως μετά από τις 350 σελίδες και έχοντας ζήσει μαζί του όλα αυτά καρέ καρέ και μοιραστεί την αγωνία του, δεν συστηθήκαμε ποτέ. Φρόντισε όμως ο συγγραφέας να παραθέσει ένα μικρό βίντεο με εικόνες που αντίκρισε ο πρωταγωνιστής εκείνο τον Φεβρουάριο του 2012.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση της ιστορίας του βιβλίου θα βρείτε εδώ, ενώ πιο αναλυτικά, συμπεριλαμβανομένου και υλικού από την παρουσίαση του βιβλίου θα βρείτε στο Storify. Τέλος, άλλα βιβλία του Γεωργακόπουλου που έχουν προηγηθεί του Φεβρουάριου είναι οι Αληθινές Ιστορίες και Πέρα από την καταιγίδα.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σελίδες 352, στην τιμή των 15,00€ ενώ είναι διαθέσιμο και στο iΒookstore στην τιμή των 9,99€.