Έχοντας στην πρώτη σελίδα την αφιέρωση από τους γονείς μου «Ευτυχώς που γεννήθηκες όμορφη…» το βιβλίο αυτό το αγάπησα και είναι το πρώτο που θα πακετάρεται σε κάθε μετακόμιση. Πρόταση φιλολόγου στο γυμνάσιο και από τότε το έχω διαβάσει τρεις φορές.

Κώστας Καρακάσης

Ο Κώστας Καρακάσης στο βιβλίο του «Αθηνά: Ευτυχώς που δε γεννήθηκα όμορφη…» παραθέτει τη βιογραφία της Αθηνάς Καληβωκά, κόρης του καπετάν Βαγγέλη Καληβωκά. Τα ονόματα έχουν βέβαια αλλαχθεί αλλά η ιστορία είναι αληθινή και βασίζεται στη ζωή μια κοντέσας από την Κεφαλονιά.

Συνηθίζω να σας περιγράφω την ιστορία του βιβλίου που προτείνω ∙ αυτή τη φορά όμως θέλω να σας δώσω μόνο μια μικρή γεύση για να μη σας χαλάσω την απόλαυση της ανάγνωσης που θα σας προσφέρει. Βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η Αθηνά, έχοντας μεγαλώσει με ανέσεις, καλείται στα 18 της να αντιμετωπίσει το σκληρό πρόσωπο της ζωής και να πάρει τα πράγματα στα χέρια της. Μετά το πρώτο τραγικό γεγονός που ανατρέπει τη ζωή της, πηγαίνει στη Βενετία να σπουδάσει. Επόμενος σταθμός της είναι η Αγία Πετρούπολη και ύστερα βρίσκεται στην Αίγυπτο να προσπαθεί να χτίσει και πάλι τη ζωή της από την αρχή. Εκεί καταφέρνει να παντρευτεί, να κάνει παιδιά και επιστρέφει για κάποιο διάστημα στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία της χρόνια τα περνάει στο Κάιρο μεγαλώνοντας τα εγγόνια της.

Το βιβλίο είναι γεμάτο ανατροπές, συγκινήσεις, αγωνία, εικόνες που αναδεικνύουν το μεγαλείο αυτής της γυναίκας. Μέσα στις 700 σελίδες η αφήγηση κυλά σαν νερό, ο αναγνώστης ταξιδεύει, δακρύζει, θυμώνει, η Αθηνά παλεύει, γκρεμίζεται, κάνει τα πάντα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, και έχοντας ζήσει μια ζωή γεμάτη λέει πως «η ζωή είναι τελικά το μεγαλύτερο και ωραιότερο παραμύθι…».

Είναι από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει και έχει αφήσει μέσα μου πράγματα. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα και θεωρώ ότι αξίζει να το διαβάσετε, είναι μάθημα ζωής. Ο χαρακτήρας της Αθηνάς μπορεί -και μακάρι- να αποτελέσει ένα πολύ καλό πρότυπο για όλους μας απέναντι στις δυσκολίες που ίσως βρεθούν στον δρόμο μας.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός / Σελίδες: 736 / Τιμή: €21,26