Σκοτεινή, και συνάμα τόσο αποκαλυπτική η Ζυράννα Ζατέλη από το πρώτο της κιόλας βιβλίο. Η Περσινή αρραβωνιαστικιά μετράει ήδη 30 περίπου χρόνια από την χρονιά της κυκλοφορίας της, το 1984.

Ζυράννα Ζατέλη

Εκδόσεις Καστανιώτη

Εννέα διηγήματα· εννέα μικρές ιστορίες, η καθεμιά διαφορετική από την άλλη. Κι όμως στο βάθος κάτι κοινό διαφαίνεται. Οι ήρωες τους: όλοι τους τόσο κοντά μα και τόσο μακριά από την πραγματικότητα. Τόσο αληθοφανείς μα και τόσο φανταστικοί.

Επηρεασμένη από κοινωνικά ζητήματα, όπως η καταπίεση που ασκεί η πατριαρχική οικογένεια στην ελληνική επαρχία, καθώς και η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, η Ζυράννα Ζατέλη ξετυλίγει και ξετυλίγεται μέσα από εννιά ιστορίες με κεντρικό θέμα το πάθος και τον εγκλωβισμό του ανθρώπου στον ίδιο του τον εαυτό. Πάθος για έρωτα και ζωή. Από το αθώο πάθος της παιδικής ηλικίας, στο πιο ώριμο της εφηβικής και σ ένα άλλο αλλόκοτο και κοινωνικά καταπιεσμένο. Αυτό της ενήλικης ζωής.

Γνώρισα τη Ζυράννα Ζατέλη σαν καθιερωμένη πια στον κόσμο της συγγραφής, αλλά και βραβευμένη, μέσα από το τελευταίο της βιβλίο Ηδονή στον Κρόταφο (2011). Ένα βιβλίο με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία το οποίο την καθιέρωσε σαν συγγραφέα και στον δικό μου προσωπικό κόσμο.

Προτείνω ανενδοίαστα την Περσινή αρραβωνιαστικιά. Ένα βιβλίο που μας κάνει να αναρωτιόμαστε ποιο είναι το χρώμα και ποια η αίσθηση της πραγματικότητας.

Εκδόσεις: Καστανιώτη | Σελίδες: 192 | Τιμή: 15.00€