Είχα γνωριστεί με τον Θοδωρή στις σελίδες του βιβλίου του «Φεβρουάριος», και μιας και η πρώτη μας συνάντηση πήγε πολύ καλά επιδίωξα και μία δεύτερη αυτή τη φορά φυλλομετρώντας τις 14 αληθινές ιστορίες που με πολύ μεράκι κέντησε μαζί. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω το βιβλιοπωλείο Ίαμβος που έκανε πραγματικότητα αυτή μου την επιθυμία, πρώτον φέρνοντας στα χέρια μου το βιβλίο-μηδενίζοντας την απόσταση Χαλκίδα-Λονδίνο- και δεύτερον χαρίζοντάς το απλόχερα στους Dreamers & Co. για τα πρώτα τους γενέθλια.

Αληθινές Ιστορίες

Εκδόσεις IntroBooks

Έτσι λοιπόν, είχα τη χαρά (ή και τη λύπη κάποιες στιγμές) να διαβάζω ιστορίες Ελλήνων άλλοτε κυριολεκτικά και άλλοτε μεταφορικά βασανισμένων. Πρόκειται για ιστορίες που ο Θοδωρής έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει στο περιοδικό Esquire τη χρονική περίοδο 2002-10 οπότε κάποιες ίσως να σας φανούν γνώριμες. Εγώ ομολογουμένως αγνοούσα τις περισσότερες από αυτές, μα είχα ακουστά ονόματα και φήμες για κάποιες και το βιβλίο απάντησε πολλά από τα ερωτήματα μου. Για παράδειγμα, το όνομα Λιαντίνης σίγουρα θα σας λέει πολλά, μα ξέρετε τι απέγινε στα αλήθεια ο εν λόγω κύριος; Ή για τον Κώστα Σαμαρά, τον πιο γνωστό Έλληνα ληστή, πόσα νομίζετε ξέρετε; Μα είναι κι άλλα, όπως η ιστορία ενός ναύτη φυλακισμένου στα μπουντρούμια του Καΐρού, ή αυτή ενός δημοσιογράφου που βρέθηκε σε φυλακή του Ιράν, τις οποίες πιθανότατα να αγνοείται μα είναι καλό να γνωρίζετε καθώς σίγουρα θα προσθέσουν στην υπερηφάνεια για την ελληνική καταγωγή-ειδικά αν είστε Έλληνας του εξωτερικού-. Σίγουρα καθώς διαβάζετε και πλάθετε τις εικόνες στο μυαλό σας θα θελήσετε πολλές φορές να κλείσετε τα μάτια σας και να μην δείτε παρακάτω. Είναι τόσο απίστευτο πόσο μπορεί να υποφέρει κανείς, που πραγματικά καμιά φορά δεν το χωράει ο νους…

Εγώ από το βιβλίο ξεχώρισα δύο ιστορίες, αυτήν που παραθέτεται πρώτη –και διαβάζοντας θα βρείτε κάθε λόγο γιατί έπρεπε να είναι πρώτη- του στρατιώτη Ευάγγελου Κλωνή από την Κεφαλονιά που πολέμησε στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και εκείνη του πρωταθλητή θαλάσσιου σκι Βαγγέλη Παπακηρύκου. Όσο αφορά την πρώτη, πρόκειται για έναν στρατιώτη που κανείς ως σήμερα δεν ξέρει ποια ακριβώς πορεία ακολούθησε, μα σίγουρα πέθανε παραπάνω από μία φορές! Σαν γένος πρέπει να του είμαστε ευγνώμονες που θέλησε να αναπαράγει το είδος καθώς άνθρωποι με το δικό του σθένος σπανίζουν. Τη δεύτερη την ξεχώρισα γιατί ο Βαγγέλης καταγόταν από την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Χαλκίδα και ως σήμερα και νομίζω και για πολύ ακόμη, το όνομα του θα παραμένει στη μνήμη πολλών Χαλκιδέων συνδυασμένο με έναν άλλου είδους αγώνα σκι.

Δεν είναι ένα βιβλίο που θα σας συνοδέψει στις διακοπές σας, μα σίγουρα πρέπει να διαβαστεί ως ελάχιστη ένδειξη συμπόνιας που μπορείτε να δείξετε στους Έλληνες που έχουν υποφέρει απανταχού της γης.

Τέλος, δε μπορώ να μην επισημάνω πως λάτρεψα το εξώφυλλο σχεδιασμένο από τον Σπύρο Πολυκανδριώτη.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IntroBooks, σελίδες 266 στην τιμή των 14.63€