«Γιατί οι άνθρωποι φοβούνται τους μεγάλους έρωτες, Δημήτρη. Φοβούνται να παραδοθούν γιατί ο έρωτας τα ζητά όλα, τα απαιτεί όλα από εμάς, απαιτεί να του προσφέρουμε όλο το είναι μας και ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να το κάνουν» διαβάζω και ανυπομονώ να φτάσω στο τέλος. Για να δω πώς μπορεί μια αγάπη να ταξιδέψει στο χρόνο, να σημαδέψει, να λυτρώσει, να σώσει.

Δανάη Κριεζιώτου

Εκδόσεις Ψυχογιός

Η Δανάη Κριεζιώτου είναι πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας και το «Θα βρεθούμε ξανά» είναι το πρώτο της εγχείρημα που στην αρχή μας ταξιδεύει στην Ελλάδα του εμφυλίου και την Πράγα και έπειτα στην Αθήνα και στο Παρίσι του 1999. Το ξεχώρισα στο ράφι από το όμορφο και απόλυτα ταιριαστό στην ιστορία του εξώφυλλο, και το γεγονός ότι είναι πρώτη ‘δουλειά’ με έκανε να το διαλέξω για συντροφιά μου στο αεροπλάνο. 3 ώρες και 40 λεπτά η πτήση από Αθήνα για Λονδίνο… όσο κράτησε και η διαδρομή μου μέσα στις σελίδες του βιβλίου αυτού.

Ο Αλέξης και η Κατερίνα γνωρίζονται τη δύσκολη εποχή του εμφυλίου, όταν τα πολιτικά γεγονότα και τα ιδανικά επικρατούν και οι έρωτες δύσκολα ευδοκιμούν. Ερωτεύονται, υπόσχονται ότι θα βρεθούν ξανά, και χωρίζονται αναγκαστικά προκειμένου ο Αλέξης να ακολουθήσει τους αντάρτες στα βουνά του Παρνασσού υπερασπιζόμενος την αριστερή ιδεολογία του. Η όμορφη κοπέλα μένει πάντα μέσα του σαν φάντασμα και μετατρέπεται σε ‘είδωλο’ επαναπατρισμού για αυτόν και τους συντρόφους του.

Ο Δημήτρης μένει στην Αθήνα και είναι συγγραφέας βιογραφιών καθημερινών ανθρώπων. Ένα βράδυ λαμβάνει ένα σημείωμα που λέει «Η Κατερίνα Δοξιάδη ζει. Πρέπει να τη βρεις… Αλέξης». Ταυτόχρονα, στο Παρίσι, ένα δέμα παραδίδεται στη Χριστίνα Σαγκάλ, βραβευμένη σκηνοθέτη του γαλλικού κινηματογράφου. Και έτσι κάπως ξεκινάει ένα ταξίδι για να γραφεί η βιογραφία ενός έρωτα…

Το «Θα βρεθούμε ξανά» είναι ένα καλογραμμένο βιβλία με πλοκή και γρήγορη ροή του λόγου. Συγκινεί και ταξιδεύει τον αναγνώστη σε μια άλλη εποχή, όταν οι άνθρωποι αγαπούσαν ακόμα αγνά και παντοτινά. Όταν έλεγαν ‘Θα περιμένω’ και το εννοούσαν. Όταν η νέα αρχή δεν ήταν η εύκολη λύση αλλά η έσχατη… και πονούσε. Οι ήρωες μπλέκονται όμορφα μεταξύ τους και ακόμα και αυτοί που θέλουμε να ‘κατηγορήσουμε’ στο τέλος δικαιολογούν τις πράξεις τους και κερδίζουν τη συμπόνια του αναγνώστη.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός / Σελίδες: 360, Τιμή: 13,95€, Τιμή e-book: 11,99€