Όλα ξεκίνησαν από την περιέργεια μου να μάθω πόσα μπορεί να γράψει κανείς γύρω από ένα δείπνο και πόσο πολύ μπορεί να εμπλακούν οι ιστορίες των ανθρώπων που πήραν μέρος ώστε να συναρπάσουν!

Το Δείπνο / Λίλα Κονομάρα

Λοιπόν πρόκειται για… τρείς διαφορετικές ιστορίες μιας και το βιβλίο αποτελείται από τρεις διαφορετικές αφηγήσεις που θα έλεγα πως μόνο λίγο εμπλέκονται μεταξύ τους. Έτσι δεν σας κρύβω πως απογοητεύτηκα λίγο όταν κατάλαβα πως η πλοκή θα είναι λίγο πιο ξεκάθαρη από όσο περίμενα, μα οφείλω να ομολογήσω πως κάθε μια ξεχωριστά είναι ικανή να σε κάνει να ξεφυλλίζεις ταχύτατα (με έμφαση στην τελευταία που καταφέρνει να σε κάνει να γουρλώσεις τα μάτια και είτε να χάσεις τη μιλιά σου είτε να γελάσεις δυνατά!).

Το δείπνο αυτό μας φέρνει μια καλοκαιρινή νύχτα στην Αθήνα καθισμένους εκεί ανάμεσα στους καλεσμένους και να ακούμε τον Αντώνη, έναν όχι και τόσο επιτυχημένο μουσικό, να μας συστήνει τους υπόλοιπους φωτογραφίζοντας τους λιγάκι καυστικά. Καθώς κυλάει η βραδιά οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν, οι θέσεις εναλλάσσονται και φυσικά από όλο αυτό δε θα μπορούσε να λείπει μια πολιτική συζήτηση που καταλήγει σε καβγά. Μεταξύ αυτών ο αφηγητής μας μεθά, ταλαιπωρείται και ταλαιπωρεί τους γύρω του μέχρι που η βραδιά φτάνει στο τέλος της.

Η επόμενη αφήγηση μας καθίζει για μερικούς μήνες δίπλα από τη Λήδα, αρχαιολόγο με βάση την Κέρο, να την παρατηρούμε να γράφει στο ημερολόγιο της όλα όσα έκανε μα και θα ήθελε να πει στον εραστή της –ω ναι, σ’ αυτό το κεφάλαιο του βιβλίου, πολλές γυναίκες αναγνώστριες θα γνέψετε το κεφάλι καταφατικά σφίγγοντας τα χείλια-. Ο εραστής ήταν παρόν και εκείνος στο δείπνο και να πως οι ιστορίες εμπλέκονται λιγάκι, ενώ οι προβληματισμοί/συναισθηματισμοί της αφηγήτριας και η πλοκή του ειδυλλίου πραγματικά σε κάνουν να πιστεύεις πως όλες οι ιστορίες είναι ίδιες απλά επαναλαμβάνονται με άλλους πρωταγωνιστές.

Τέλος, ακούγοντας όλα όσα έχει να μας πει η οικιακή βοηθός του σπιτιού στο οποίο έλαβε χώρα το δείπνο, εντυπωσιαζόμαστε με τα βάσανα και τις κακουχίες που μπορεί να περάσει κανείς μα πιο πολύ εντυπωσιαζόμαστε με το που είναι ικανά όλα αυτά να σε οδηγήσουν. Ένα πρόσωπο που στην αρχική αφήγηση δεν δώσαμε παρά την παραμικρή σημασία αποδεικνύεται το πρόσωπο κλειδί της ιστορίας. Σ’ αυτές τις 88 σελίδες που της ανήκουν μονολογεί έχοντας ακροατή έναν γέρο που προσέχει, του οποίου όμως την φωνή δεν ακούμε ποτέ. Το γιατί αξίζει να το ανακαλύψετε μόνοι σας!

Όλα τα πρόσωπα της ιστορίας είναι καταπιεσμένα, ο πρώτος γιατί πίνει και το μετανιώνει, η δεύτερη γιατί θέλει κάποιον που δε μπορεί να έχει αλλά αδυνατεί να βγει από αυτήν την ιστορία και η τελευταία γιατί η επιθυμία της να ζήσει μια αξιόλογη ζωή την κάνει να κλέψει, να τραπεί σε φυγή και κατά κάποιο τρόπο να σκοτώσει. Παρ’ όλα αυτά όμως τολμώ να πω πως το βιβλίο δεν σου περνάει κανέναν αρνητισμό και η συγγραφέας Λίλα Κονομάρα το έχει κάνει παραπάνω από ευανάγνωστο.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, σελίδες 258 στην τιμή των 12.50€