Δεν ξέρω από πού να πρωτοξεκινήσω… είναι τόσα αυτά που συνέβησαν μέσα σ’ αυτές τις σελίδες που θεωρώ αδύνατο να τα χωρέσει κανείς σε μερικές γραμμές. Σίγουρα πρέπει όμως να σας πω αυτό, το βιβλίο μου δωρίστηκε με αιτία τις σπουδές μου σε ομώνυμο πανεπιστήμιο της Αγγλίας και μάλιστα από δύο άτομα, ένα στην Αγγλία και ένα στην Ελλάδα.

Middlesex

Εκδόσεις Libro

Το μέγεθος του βιβλίου, και το γεγονός πως είχα στα χέρια μου δύο αμερικανικές εκδόσεις με έκανε να καθυστερώ την ανάγνωση του, όμως όπου πήγαινα πάντα κάπου με περίμενε. Έπειτα, ήξερα πως πρόκειται για την ιστορία ενός ερμαφρόδιτου, συγκεκριμένα ενός άντρα παγιδευμένου σε γυναικείο σώμα, και έχοντας η ίδια το δίλημμα Ελλάδα-Αγγλία, Αγγλία-Ελλάδα ως χώρα κατοικίας σκέφτηκα πως το δίλημμα του Καλ, πρωταγωνιστή της ιστορίας του Middlesex, θα πρέπει να είναι τάξεις δυσκολότερο οπότε για να βρω παρηγοριά αποφάσισα να ξεκινήσω το φυλλομέτρημα του.

Έτσι λοιπόν βρέθηκα να παρακολουθώ την ιστορία δύο αδερφών (ονόματα δε θα σας πω γιατί μπερδεύτηκα τόσο πολύ με τις διαδοχές που όσες φορές και αν τα επανέλαβα, ποτέ δε τα συγκράτησα!), κατοίκων της Προύσας και λίγο πριν την καταστροφή του ’22, που αποφασίζουν να φύγουν –σαν- κυνηγημένοι για ένα νέο ξεκίνημα στην Αμερική όπου εκεί θα μπορέσουν μέσα σε όλα τα καινούργια, να ζήσουν και ελεύθερα τον έρωτά τους. Ω ναι.

Επιβιβάζονται στο καράβι λοιπόν, προσποιούνται πως μόλις γνωρίστηκαν και μη σας τα πολυλογώ αποβιβάζονται στην Αμερική παντρεμένοι. Εκεί συναντούν μια ξαδέρφη τους που τους βοηθάει να εγκατασταθούν και κάπως έτσι ξεκινούν… Κάνουν παιδιά και το ίδιο και η ξαδέρφη, αποκτά μια κόρη. Να σημειωθεί εδώ πως η γυναίκα της ιστορίας ζούσε πάντα με τον τρόμο πως ο Θεός θα τους τιμωρήσει για το αιμομικτικό τους λειτούργημα, στάθηκαν όμως τυχεροί και τα παιδιά τους μεγάλωσαν χωρίς κανένα σημάδι «τιμωρίας».

Η ιστορία περιπλέκεται όταν ο γιος αποφασίζει να παντρευτεί την δεύτερη ξαδέρφη του (ελπίζω ως εδώ η αμερικανική έκδοση να μην διαστρέβλωσε την κατανόηση μου), φαίνεται βλέπετε πως το γονίδιο καραδοκούσε για να ξαναχτυπήσει! Οι δυο τους λοιπόν αποκτούν δύο παιδιά, ένα εκ των οποίων είναι και η Καλλιόπη που ως τώρα μας έχει αφηγηθεί όλα τα παραπάνω. Την μεγαλώνουν σαν κορίτσι, και γύρω στα 13 της αρχίζουν να ανησυχούν πως κάτι δεν πάει καλά καθώς η ανάπτυξη της καθυστερεί ενώ και η ίδια έχει πια αμφιβολίες για την ταυτότητά της μιας και ερωτεύεται μια συμμαθήτρια της. Αποφασίζουν να την πάνε «στους καλύτερους» γιατρούς και εκεί κάπως απότομα η Κάλι ή αλλιώς πλέον Καλ μαθαίνει τι του συμβαίνει –με ιατρικούς ορισμούς πλέον- και αποφασίζει να τραπεί σε φυγή κλέβοντας κάποιες οικονομίες των γονιών του.

Όντας ένα άβγαλτο και τρομαγμένο παιδί καταλήγει να παίρνει μέρος peep show για να ζήσει και σύντομα βρίσκεται στη φυλακή αναγκασμένος να τηλεφωνήσει στην οικογένεια του για να τον βγάλουν. Επιστρέφει λοιπόν και εκεί διαβάζουμε όντως με ανοιχτό στόμα για τη συγχώρεση που ζητά η γιαγιά -υπαίτιος αυτής της ιστορίας και κάπως έτσι φτάνει η ιστορία στο τέλος της.

Όλα τα παραπάνω όμως, είναι μια περίληψη όλων όσων θα διαβαστούν γιατί φανταστείτε πως ο Καλ αφηγείται με λεπτομέρειες το καθετί της καθημερινότητας από οικογενειακά έως οικονομικό-πολιτικά γεγονότα της εποχής. Επίσης, εκτός του ότι με κούρασε η ατελείωτη ιστορία των τριών γενεών, το κομμάτι που βρήκα δυσκολότερο ήταν η αναλυτικές επεξηγήσεις περί γενετικών, βιολογικών και θεμάτων σωματικής διάπλασης. Παρ’ όλα αυτά -ξέρω δε θα σας πείσω- μα το βιβλίο το απόλαυσα μιας και ο Ευγενίδης φροντίζει η κάθε περιγραφή να έχει κάτι το μοναδικό! (Ξέρετε πόσα tweet έκανα εγώ από φανταστικές εκφράσεις του?!).

Δικαίως βραβευμένο βιβλίο με Pulitzer και αναμφισβήτητα προτεινόμενο προς ανάγνωση. Ουφ, τελικά το Ελλάδα-Αγγλία λύνεται με μερικά αεροπλάνα…

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις LIBRO με την ονομασία ‘Middlesex – Ανάμεσα στα δύο φύλα’ σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου, σελίδες 715 στην τιμή των 28.53€

Το 2014 το βιβλίο Middlesex επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη με τα παρακάτω εξώφυλλο.

Middlesex