Ο Αύγουστος Κορτώ καλύτερος από ποτέ!

Έχω μια φίλη στο facebook -που’ναι παλιά, κανονική μου φίλη, όχι σαν εκείνους τους φίλους του facebook- που κάποτε διάβαζε το εν λόγω βιβλίο και το ζούσαμε κι εμείς όλοι οι φίλοι της του facebook καρέ-καρέ, λέξη προς λέξη, σελίδα προς σελίδα, κεφάλαιο προς κεφάλαιο κοκ. Ο τόσος ενθουσιασμός της και τα καλά της λόγια με έκαναν να το αναζητήσω φέτος το καλοκαίρι, μιας και ήξερα πως είναι χρωματιστό, μικρό = εύκολα μεταφερόμενο και ευχάριστο, οπότε τι άλλο να ζητούσα για να συντροφεύσω τον Ιούλη μου;

Αύγουστος Κορτώ

Εκδόσεις Καστανιώτη

Διάβασα λοιπόν στην περίληψη πως περιλαμβάνει ιστορίες πάθους που αφορούν το φαγητό, το ποτό, τα βιβλία και τον έρωτα. Ε, με την δαγκωμένη τούρτα στο εξώφυλλο και τίτλο «Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά» έπρεπε να το φανταστώ πως θα διαβάσω για παραγγελίες delivery απείρου κάλους, επισκέψεις σε σουπερμάρκετ με budget τον μισθό μου, την πιστωτική μου κάρτα άνευ ορίου, το πατρικό μου σπίτι, τα κειμήλια κοσμήματα της γιαγιάς μου και ένα οικόπεδο κάπου στο χάρτη, αλλά και για τις πιο ψαγμένες καντίνες βρώμικου Αθήνας και περιχώρων. Κάπου εδώ, καταλαβαίνετε πως για Ιούλιο ίσως να μην ήταν η πιο σωστή επιλογή τελικά και ευτυχώς που δε με βρίσκει η αλμύρα της θάλασσας εδώ που είμαι.

Προσπερνώντας όμως τις κολάσιμες τέτοιου είδους αναφορές, θα σας πω πως γέλασα πολύ και είναι ίσως το μοναδικό βιβλίο που έχω διαβάσει ως τώρα και χωρίς δεύτερη σκέψη λέω πως θα ξαναδιάβαζα! Ο συγγραφέας, παρότι κακομαθημένο μοναχοπαίδι που μεγαλώνει με καθημερινό του σκοπό να ξοδέψει όσο περισσότερα από τα χρήματα των γονιών του μπορεί, αδυνατώντας να αφομοιώσει την συνήθεια της αποταμίευσης και αγγίζοντας τα όρια της απληστίας ειδικά σε ότι αφορά το φαϊ και το ποτό, προσεγγίζει την κατάσταση του με μια αίσθηση αυτοσαρκασμού που σε κάνει πιο πολύ να τον χαίρεσαι παρά να τον λυπάσαι. Εδώ έρχεται λοιπόν η άποψη του Κορτώ περί γέλιου, ο οποίος ισχυρίζεται πως είναι η λύση για όλα τα προβλήματα. Ο ίδιος, μοιράζεται μαζί μας τις φοβίες του, τα κολλήματα του, τις καταθλιπτικές φάσεις του και τις στιγμές που ταπεινώθηκε πιο πολύ ποτέ και που τον έκαναν να αλλάξει. Φυσικά όλα αυτά μας μεταδίδονται πολύ ευχάριστα χάρη στην μοναδική αίσθηση χιούμορ του Κορτώ. Τέλος, στο βιβλίο θα βρείτε αναφορές σε βιβλία, ταινίες, καλλιτέχνες κάθε είδους που το κάνουν εξαιρετικά ενδιαφέρον αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που είναι σε μόνιμη αναζήτηση για καινούργια πράγματα.

Και μια συμβουλή του Κορτώ που με βρήκε να γνέφω καταφατικά:

…πείτε στα τέκνα σας (ιδίως αν τυγχάνουν κακομαθημένα γουμάρια σαν και του λόγου μου, που μέχρι τα είκοσι δήλωνα απαθώς «Διψάω» κι έτρεχε η δόλια η μάνα να μου φέρει νερό) ότι η ζωή, εκτός από μόρφωση, αγάπη, ηδονή, ευτυχία και ό,τι άλλο σημαίνει λογαριασμοί, έξοδα, επαχθή καθήκοντα –κι ότι το κωλόχαρτο δεν εμφανίζεται μαγικά μόλις τελειώσει το προηγούμενο.

Έχω βρει ήδη άλλα έργα του Κορτώ και τον έχω κάνει like στο facebook μιας και συγχαίροντας για την επιλογή εκείνη την άλλη φίλη μου που σας είπα στην αρχή, έμαθα πως όταν έχει κέφια γίνεται απλοχέρης!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σελίδες 186 στην τιμή των 10.70€