Μία φανταστική κωμωδία παρεξηγήσεων...

Χαζεύοντας σε ένα αγγλικό βιβλιοπωλείο δε θα μπορούσα παρά να παρατηρήσω το φανταστικό αυτό εξώφυλλο με την μπουκαμβίλια, το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού παρέα με τα άσπρα σπιτάκια με τα μπλε παραθυρόφυλλα. To όνομα Σκίος με έβαλε αμέσως σε σκέψεις, μιας και… δεν υπήρχε περίπτωση να αγνοούσα την ύπαρξη ελληνικού νησιού με τέτοιο όνομα. Έψαξα λοιπόν και έμαθα πως πρόκειται για μια ιστορία για χάρη της οποίας ο συγγραφέας έχει επινοήσει αυτό το ελληνικό νησί. Έτσι μιας και ήταν χλωμό το ενδεχόμενο να πάω διακοπές, αποφάσισα να ταξιδέψω και εγώ στη «Σκίο»!

κωμωδία παρεξηγήσεων

Πίστευα πως τα αγγλικά θα έκαναν την ανάγνωση και τη κατανόηση δύσκολη, μα πρόκειται για βιβλίο γραμμένο σε πολύ απλή γλώσσα, που διαβάζεται με μια ανάσα αν έχεις όρεξη. Πρέπει όμως να σου πω πως θα χρειαστεί να οπλίσεις ακόμη και το παραμικρό δείγμα της φαντασίας σου γιατί αλλιώς θα χάσεις το ενδιαφέρον σου για την πλοκή από τις πρώτες κιόλας σελίδες.

Ο αναγνωρισμένος επιστήμονας Norman Wilfred καλείται να δώσει μία διάλεξη, σε κοινό υψίστης σημασίας, στο ίδρυμα Toppler που βρίσκεται στη Σκίο. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο του νησιού και μετά από μία σειρά συμπτώσεων -τις οποίες καλό θα ήταν να μην μπεις στην διαδικασία να τις επεξεργαστείς περισσότερο από όσο διαρκεί ένα βλέμμα σου στις εν λόγω γραμμές του βιβλίου- κάποιος ονόματι Oliver Fox, παίρνει τη θέση του, ενώ ο ίδιος κατευθύνεται προς την άλλη πλευρά του νησιού σε μια απομακρυσμένη κατοικία.

κωμωδία παρεξηγήσεων

Έτσι ο Oliver παρουσιάζεται σε όλους ως Δόκτωρ Wilfred και ενώ δεν έχει ιδέα για το τι θα πει στη διάλεξη, φαίνεται να ενσαρκώνει το ρόλο του ακαδημαϊκού πολύ εύκολα και να τον απολαμβάνει καθώς καταφέρνει να ξεγλιστράει πάντα με επιτυχία. Παράλληλα, η ερωμένη του Oliver καταφτάνει στο νησί και σπεύδει να τον συναντήσει στην απομακρυσμένη κατοικία όπου ήταν το αρχικό τους ραντεβού. Εκεί συναντά τον Wilfred και τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται. Το τέλος έπεται Χολιγουντιανό και ο Oliver καταφέρνει για τελευταία και φαρμακερή φορά να ξεγλιστρήσει, ενώ η ιδιοκτήτρια του ιδρύματος αντί να τιμωρήσει την κύρια διοργανώτρια του event για την μεγάλη αποτυχία, την ευγνωμονεί για το αξέχαστο απόγευμα. Τέλος, ετοιμαστείτε να μπείτε πολλές φορές σε ένα από τα δύο ταξί του νησιού, αυτά των αδερφών Σπύρου και Σταύρου, και να έχετε μαζί σας πολλαπλάσια των 32 ευρώ, μιας και αυτή είναι η ταρίφα του νησιού!

Ουφ, μάλλον καλύτερα του πάει το δράμα του M. Frayn...

Το βιβλίο θα το βρείτε φωτογραφισμένο και οnline να συνοδεύει και να συνοδεύεται από το hashtag #diavazo που πρόσφατα καθιερώθηκε από την ενημερωτική σελίδα για βιβλία, So little sleeping and so much reading για να μοιραζόμαστε όλοι εμείς οι αναγνώστες τις εμπειρίες μας!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Faber and Faber, σελίδες 278, στην τιμή των 15.99£.

Κυκλοφορεί από τον Μάιο του 2014 και στα ελληνικά με τίτλο «Σκίος», από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Πληροφορίες εδώ.