Θα σας έχει τύχει δε μπορεί. Να, εννοώ αυτό, που μια μέρα σηκώνεσαι να πας στη δουλειά, κάνεις όλες τις προετοιμασίες μηχανικά και στο μεταξύ σκέφτεσαι, ποιος είμαι; που πάω; γιατί το κάνω τώρα αυτό; τι νόημα έχουν όλα αυτά; γιατί το ένα και γιατί το άλλο… και μόνη επιθυμητή αντίδραση σε όλο αυτό να είναι το ατελείωτο ρέμβασμα του ταβανιού. Εγώ ομολογώ πως ήμουν εκεί πριν λίγο καιρό και δίσταζα να το μοιραστώ με άλλους, γιατί νόμιζα πως χάνω τα λογικά μου και «τι θα πει ο κόσμος».

Πλάτωνας όχι Πρόζακ!

Πέρυσι λοιπόν είχα διαβάσει τα 99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας, το οποίο με είχε κερδίσει τόσο που είχα σπεύσει να αγοράσω σχεδόν όλη την προτεινόμενη βιβλιογραφία. Μέσα στα προτεινόμενα, και πλέον φιλοξενούμενα στο ράφι της βιβλιοθήκης μου ήταν και το Πλάτωνας όχι Πρόζακ του Λου Μαρίνοφ, ένα βιβλίο που κυριολεκτικά και μεταφορικά μοιάζει αρκετά βαρύ. Μέσα λοιπόν σ’ αυτό μου το υπαρξιακό παραλήρημα, έπεσε το μάτι στον υπόλοιπο τίτλο του βιβλίου «Η εφαρμογή της φιλοσοφίας στα καθημερινά προβλήματα». Χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισα να το κατασπαράξω μπας και βρω καμιά απάντηση από εκείνες που αναζητούσα.

Δεν χρειάστηκε πολύ, από τις πρώτες κιόλας σελίδες, κατάλαβα ότι αυτό που μου συνέβαινε, το περνάνε κι άλλοι, και μάλιστα πολλοί και πιο συγκεκριμένα, το περνούν οι άνθρωποι από την Αρχαιότητα. Όπως καταλαβαίνετε, είχα κάνει μια πολύ ανακουφιστική αρχή που αναμφίβολα με έκανε να συνεχίσω την ταχεία ανάγνωση. Στη σελίδα 69 κιόλας, ο Μαρίνοφ παραθέτει ένα τρόπο -5 βήματα- που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να αντιμετωπίσει ένα ψυχολογικό πρόβλημα, την διαδικασία PEACE όπως την ονομάζει. Αυτά περιλαμβάνουν την αναγνώριση του προβλήματος, την απογραφή των συναισθημάτων που προκαλεί το πρόβλημα, την ανάλυση των επιλογών που έχει κανείς για να λύσει το πρόβλημα, τον συλλογισμό της κατάστασης στο σύνολό της και τέλος την εξισορρόπηση, όπου είναι η κατάσταση στην οποία είναι κανείς έτοιμος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αν φυσικά έχει ακολουθήσει όλα τα προηγούμενα βήματα επιτυχημένα.

Ίσως όλα αυτά σας ακούγονται αρκετά θεωρητικά, σαν όλες τις περιγραφές που συνοδεύουν παρόμοια βιβλία αυτοβοήθειας, μα αυτό είναι ικανό να βοηθήσει, είναι δοκιμασμένο! Επίσης ο Μαρίνοφ παραθέτει αναρίθμητα παραδείγματα περιπτώσεων με οικογενειακά, ερωτικά, επαγγελματικά και άλλα προβλήματα που ακόμη και αν δεν είναι παρόμοια με τα δικά σας, σας βοηθούν να διευρύνετε τους ορίζοντες σας όσο αφορά τις πιθανές λύσεις, ενώ σίγουρα σας κάνουν ικανό να παρέχεται πιο «ψαγμένες» συμβουλές αν σας ζητηθεί.

Το επόμενο μέρος του βιβλίου, είναι λιγότερο συμβουλευτικό και τείνει να εμβαθύνει στην σημασία ενασχόλησης και ύπαρξης της φιλοσοφίας. Αν καταφέρετε να το ολοκληρώσετε, θα μάθετε για το έργο και τις απόψεις διάφορων αρχαίων φιλοσόφων όπως ο Σωκράτης –θα διαβάσετε και επεξήγηση για τον Σωκρατικό διάλογο-, ο Χομπς, ο Σοπενχάουερ, Λαο Τσε και άλλοι.

Είναι ιδανικό για να διαβαστεί αυτήν την περίοδο λόγω των αναρίθμητων προβλημάτων που μας περιβάλλουν… και για να κλείσουμε κάπως χαρούμενα, δύο ωραία λόγια από το βιβλίο:

«Σπίτι δεν είναι μόνο εκεί που είναι η καρδιά σου και εκεί που πρέπει να σε δέχονται, αλλά επίσης εκεί που οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το τι έχεις να πεις. Εκεί που ενδιαφέρονται για σένα σαν ανθρώπινο πλάσμα, χωρίς κρυφά κίνητρα, εκτιμώντας σε για αυτό που είσαι».

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, σελίδες 477, στην τιμή των 22.01€