Πώς εκλάβατε την τελευταία κυκλοφορία της Άλκης Ζέη, Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο; Εμένα προσωπικά ο τόσος λόγος γύρω του και η ωραία τοποθέτηση του στα βιβλιοπωλεία με έκανε να θέλω να το αποκτήσω. Διάβασα και συνεντεύξεις της συγγραφέα στα μέσα και είχα αρκετούς λόγους να θέλω να μάθω περισσότερα γι’ αυτήν. Πρόκειται όμως για την βιογραφία της και φίλοι, χρόνια αναγνώστες της Άλκης Ζέη με προέτρεψαν να διαβάσω πρώτα άλλα έργα της για να μπορώ να καταλάβω, όπως πρέπει, την τελευταία κυκλοφορία της.

'Αλκη Ζέη Βιβλίο

Εκδόσεις Μεταίχμιο

‘Έψαξα λοιπόν στα στριμωγμένα απ’ το δημοτικό βιβλία και ξετρύπωσα το Καπλάνι της βιτρίνας! Μας το είχαν προτείνει τότε οι δάσκαλοι, μα όπως φάνηκε από τον συνδετήρα, δε το τέλειωσα ποτέ. Θεώρησα ωστόσο καλή ευκαιρία να το ξεσκονίσω φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την πρώτη έκδοση του βιβλίου – δική μου είναι η τεσσαρακοστή δεύτερη-. Ήταν τότε που η Α. Ζέη έκανε το ντεμπούτο της στον συγγραφικό κόσμο με αυτό το εμπνευσμένο από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, σχεδόν αυτοβιογραφικό, μυθιστόρημα. Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα πως έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες ενώ θαύμασα την επετειακή του έκδοση.

Μ’ αυτήν λοιπόν την ιστορία βρισκόμαστε 1936, σε ένα νησί του Αιγαίου και παρατηρούμε την καθημερινότητα και τις παιδικές ανησυχίες δύο αδερφών οχτώ και δέκα χρονών, της Μελιάς και της Μυρτώς. Στο σπίτι όπου μεγαλώνουν βρίσκεται κλειδωμένο σε μια γυάλα ένα καπλάνι για το οποίο ο ξάδερφός τους Νίκος, φοιτητής στην Αθήνα, τους διηγείται κάθε χρόνο στις καλοκαιρινές τους διακοπές ιστορίες. Τα κορίτσια μαθαίνουν γράμματα, μύθους και ιστορίες από την αρχαία Ελλάδα από τον παππού τους ενώ ανυπομονούν για το καλοκαίρι, την αντάμωση με τους φίλους τους και την εγγραφή στο κανονικό σχολείο. Στο ίδιο σπίτι μένουν επίσης και οι γονείς των κοριτσιών, η θεία Δέσποινα και η Σταματίνα που τις φροντίζει.

Όλα κυλούν κανονικά ώσπου στις 4 Αυγούστου 1936, η Δικτατορία επιβάλλεται της Δημοκρατίας, οι μεγάλοι χωρίζονται σε στρατόπεδα καθεστωτικών και μη και τα παιδιά αρχίζουν να εμπλέκονται στα παιχνίδια τους χωρίς στα αλήθεια να συνειδητοποιούν την σοβαρότητα της κατάστασης.

Η Άλκη Ζέη μας μεταφέρει μαγικά τον τρόπο αντίληψης της κατάστασης μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, δίνοντας στην ιστορία μια κωμικοτραγική χροιά που στα αλήθεια σε κάνει να πιστεύεις πως μόνο αν κάποιος την έχει ζήσει μπορεί να την διηγηθεί έτσι.

Το βιβλίο διδάσκει τον αναγνώστη τα γεγονότα της εποχής με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ικανά να αφομοιωθούν ακόμη και από τους νεότερους. Πιστεύω πως αποτελεί ένα πολύ ωραίο μέσο για να μάθει κανείς στα παιδιά ιστορία, αλλά και να τους μιλήσει για την αξία της Δημοκρατίας. Αναμφισβήτητα με κέρδισε και θα συνεχίσω με την ανάγνωση των υπόλοιπών της έργων ώσπου να φτάσω στο τελευταίο έχοντας πλήρη εικόνα όσων έχουν προηγηθεί.

'Αλκη Ζέη Βιβλίο

Τέλος, η ιστορία έχει στο παρελθόν προβληθεί και στην τηλεόραση σε μια σειρά δέκα επεισοδίων, τα οποία μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα στο YouTube.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σελίδες 221, στην τιμή των 9.90€