Επισκέφτηκα πρόσφατα ένα από τα καταπληκτικά βιβλιοπωλεία Foyles του Λονδίνου με σκοπό να αποκτήσω το πρώτο μου βιβλίο γαλλικής λογοτεχνίας. Βρέθηκα λοιπόν στην αντίστοιχη κατηγορία, και χωρίς καθόλου ψάξιμο το μάτι μου έπεσε σ’ αυτό το στολίδι της βιβλιοθήκης! Το υπέροχο εξώφυλλο του The list of my desires ή La list de mes envies όπως λέγεται γαλλιστί, και ο προκλητικός του τίτλος με έκαναν δίχως άλλο να το αποκτήσω.

Τhe list of my desires / Grégoire Delacourt

Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο και θα σας εξηγήσω το γιατί. Αρχικά, ο G. Delacourt  αφιερώνει το βιβλίο «στο κορίτσι που καθόταν στο αυτοκίνητο» σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ναι, αυτή ήταν εκεί». Ξεκινάς λοιπόν με περισσότερο κι από δίψα την ανάγνωση, ώστε να φτιάξεις το δικό σου σενάριο για το κορίτσι αυτό. Διαβάζεις για την Jocelyne των 47 χρόνων, για το μικρό μαγαζάκι με είδη ραπτικής που διατηρεί στο Arras, μία πόλη της Γαλλίας 42 χιλιάδων κατοίκων, την καθημερινότητα της, την οικογενειακή της κατάσταση προ και μετά γάμου.

Η ιστορία κυλάει απίστευτα γρήγορα και το βιβλίο δε σε αφήνει να το αφήσεις! Η Jocelyne σου λέει για την συμβατική ζωή που ζει, την οποία εκτιμάει μα πάντα αναπολεί τα όνειρα που είχε νεότερη. Αξίζει να επισημάνω εδώ ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της ιστορίας, πως η ίδια διατηρεί ένα Blog που αφορά θέματα ραπτικής, ιδιαίτερα αγαπητό, το οποίο αργότερα γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Μα δεν είναι παρά μόλις στην σελίδα 50 που η πρωταγωνίστρια κερδίζει το λαχείο και τις δίνεται η δυνατότητα να κάνει τα όνειρα εκείνης και της οικογένειάς της πραγματικότητα. Ξέρω, θα σκεφτείτε πως είναι αρκετά πολυπαιγμένο σενάριο αυτό, μα η εξέλιξη θα σας πείσει για το αντίθετο.

Μαζί με την είσπραξη της επιταγής παρέχεται και μία συζήτηση με ψυχολόγο για την σωστή διαχείριση των χρημάτων. Εκεί η Jocelyne συνειδητοποιεί την αλλαγή που πρόκειται να φέρουν τα χρήματα στη ζωή της και διστάζει να το αποκαλύψει στα κοντινά της πρόσωπα. Δεν αργεί όμως να έρθει η ανατροπή στην ιστορία, με τον σύζυγο της να ανακαλύπτει την επιταγή και να τρέπεται σιωπηρά σε φυγή κλέβοντας την. Η Jocelyne μένει μόνη, με όλες τις επιθυμίες της σε εκκρεμότητα και παράλληλα προδομένη.

Θα τολμήσω εδώ να σας αποκαλύψω και την συνέχεια… ο σύζυγος εγκαταλείπει την εργασία, μετακομίζει σε άλλη χώρα και κάνει τη ζωή που του επιτρέπουν τα χρήματα που έχει πια στα χέρια του. Με τον καιρό καταλαβαίνει όμως πως η αγάπη και συντροφιά που του παρείχε η Jocelyne δεν ανταλλάζεται για όσο πλούτο. Προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί της και με τα παιδιά τους, μα δυστυχώς οι πόρτες είναι πια κλειστές. Η Jocelyne κάνει πλέον μια καινούργια ζωή, παρότι αυτός της αποστέλλει σε επιστολή του ένα μεγάλο ποσό των χρημάτων και η ιστορία τελειώνει με τη δική της φράση:

«Αγαπιέμαι. Αλλά δεν αγαπώ πια».

Ο κύριος λόγος όμως οφείλει να γίνει γύρω από τη λίστα με τις επιθυμίες της Jocelyne, η οποία γράφεται τέσσερις φόρες κατά τη διάρκεια του βιβλίου. Η παρατήρηση της αλλαγής της σε συνδυασμό με την παράλληλη αλλαγή της πλοκής είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Αυτό που προσθέτει διαφορετικότητα στο βιβλίο είναι μία σειρά από email που παραθέτει ο συγγραφέας του βιβλίου στο τέλος του από αναγνώστες του Blog που κάνουν την ιστορία να μοιάζει πολύ αληθινή. Έπειτα ακολουθεί μια αφήγηση από τον G.Delacourt για το πώς προέκυψε η ιστορία, 12 ερωτήματα που αφορούν το βιβλίο και σε κάνουν να προβληματιστείς κάνοντας μια ανασκόπηση της ιστορίας και τέλος, δέκα γεγονότα που αφορούν τη λαχειοφόρο αγορά!

Κάποια από τα λόγια που ξεχώρισα από το βιβλίο (μεταφρασμένα):

«Θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να αποφασίσω πως θα είναι η ζωή μου, νομίζω πως αυτό είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να πάρει κάποιος».

Φωτογραφία από: Deppy

Φωτογραφία από: Deppy

Συνόδευσα την ανάγνωση αυτού του βιβλίου με τον υπέροχο σελιδοδείκτη της Μαρίας Κάλλας από το ελculture!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις W&N, σελίδες 214, στην τιμή των 12.99£
Θα το βρείτε διαθέσιμο και σε ebook.