Ένα βιβλίο ιδανικό για τις διακοπές σας

Βρήκα αρκετά ενδιαφέρον το πολύχρωμο εξώφυλλο που επιμελήθηκε η Δανάη Σαργολόγου για την τελευταία κυκλοφορία της Βάνας Παπαθανασίου, Ο καναπές, ο μαγκούφης και η μοτοσικλέτα του και έτσι βρέθηκα κοντά του. Διαβάζοντας την περίληψη στο οπισθόφυλλο, είδα πως πρόκειται για μια ιστορία από αυτές της καθημερινότητας, που θα μπορούσε εύκολα να είναι αληθινή και πείστηκα να το αποκτήσω.

Ο καναπές, ο μαγκούφης και η μοτοσικλέτα του

Εκδόσεις Κέδρος, Φωτογραφία από: Deppy

Πρωταγωνιστής λοιπόν ο μαγκούφης Μάρκος, ετών πενήντα και κάτι, τραπεζικός στο επάγγελμα, χρόνια χωρισμένος, πατέρας και μόνος. Πολύ νωρίς στην ιστορία γίνεται λόγος και για τον πολυπόθητο καναπέ, το δεύτερο από τα τρία για τα οποία γίνεται λόγος στον τίτλο του βιβλίου, μιας και ο Μάρκος δείχνει να τον αγαπά ιδιαιτέρως, αυτόν και την τηλεόραση απέναντί του. Ζει και απολαμβάνει την ρουτίνα του από επιλογή όταν ένα στοίχημα και μια επανάσταση τα αλλάζει όλα.

Στοιχηματίζει με ένα φίλο πως μπορεί να βγει με μια κοπέλα που επισκέπτεται συχνά την τράπεζα στην οποία εργάζεται ενώ παράλληλα η κόρη του, με την οποία είχε πολύ αδύναμες σχέσεις, αποφασίζει να παρατήσει τη σχολή της. Η απόφαση της αυτή όμως έχει αντίκτυπο και στην ζωή του πατέρα της, αφού του ζητάει πλέον να συζήσουν. Έτσι βλέπουμε δύο ιστορίες να εκτυλίσσονται παράλληλα, αυτήν που αφορά τα προσωπικά του παρελθόντος του Μάρκου και μια για αυτά του μέλλοντος.

Ο Μάρκος κερδίζει το στοίχημα που είχε βάλει με τον φίλο του, βγαίνει με την Αγγελική και καταφέρνει να κοιμηθεί μαζί της. Το σενάριο παίζεται και ξαναπαίζεται, ο Μάρκος την εμπιστεύεται από την πρώτη στιγμή και της εκμυστηρεύεται πράγματα που δεν έχει πει ποτέ σε κανέναν. ‘Οπως σε όλες τις σχέσεις όμως, υπάρχουν προστριβες μεταξύ τους που κάνουν την Αγγελική να εξαφανιστεί. Τώρα ο Μάρκος όμως μένει να κερδίσει και το στοίχημα της συμβίωσης με την κόρη του.

Οι σελίδες περνούν γρήγορα, ο τρόπος γραφής είναι πολύ απλός –ίσως βέβαια η εκτενής περιγραφικότητα της συγγραφέως να γίνεται κάποιες φορές κουραστική- και φτάνουμε εκεί λίγο πριν το τέλος για να δούμε επιτέλους και την μοτοσικλέτα να κάνει την εμφάνιση της στη ζωή του Μάρκου. Στις σελίδες λοιπόν αυτές, είδαμε τον Μάρκο να ξεβολεύεται από τη ρουτίνα του, να παραδέχεται τα λάθη του, να αναλαμβάνει ευθύνες και να παίρνει πρωτοβουλίες, συμπεριφορές που όλοι μας λίγο πολύ δυσκολευόμαστε να ενσαρκώσουμε.

Ιδανικό για διάβασμα λίγο πριν τον ύπνο ή τις διακοπές σας!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, σελίδες 307, στην τιμή των 12.50€