Πριν λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο Εγώ και οι άλλοι της ψυχολόγου Δρ. Πασχαλιάς Μυτσκίδου. Αποτελεί ένα από τα βιβλία της νέας σειράς των Εκδόσεων Ι. Σιδέρη που αφορούν τη ψυχολογία. Οι άλλοι τίτλοι της σειράς είναι: Χαρτογράφηση των πεποιθήσεων και Ο θαμπωμένος καθρέφτης του εαυτού μας.

Εγώ και οι άλλοι

Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

Ο τίτλος του βιβλίου δίνει ακριβώς την αίσθηση για το που εστιάζει: Αφορά τις κοινωνικές δυσκολίες και τους φόβους που μας δημιουργούνται σε σχέση με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

Αν νομίζατε πως οι κοινωνικές δυσκολίες αφορούν ένα μόνο μικρό κομμάτι του πληθυσμού τότε θα πρέπει να επανεξετάσετε τα πιστεύω σας. Είναι ένα θέμα που αφορά τον καθένα μας.

Το βιβλίο κάνει μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή για το τι σημαίνει φυσιολογικό άγχος, πόσο μπορεί να το επηρεάσει ο παράγοντας ντροπαλότητα καθώς και που αρχίζει η ίδια η ντροπαλότητα να θεωρείται πρόβλημα.

Και φθάνουμε στον παράγοντα κοινωνική φοβία: ο φόβος έκθεσής μας σε μεγάλο κοινό ή η συναναστροφή με κόσμο άγνωστο προς εμάς. Πώς δημιουργούνται οι γενικότεροι κοινωνικοί φόβοι μας; Μπορεί σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία τους να αποτελούν οι γονείς μας και πόσο τα επηρεάζουμε εμείς με την αναβλητικότητα και τις αποφυγές μας; Όλες οι απαντήσεις είναι εκεί.

Το βιβλίο αυτό δεν θα σου δώσει απαραίτητα τη λύση στα προβλήματα αυτά, αλλά μέσα από ασκήσεις που παραθέτονται θα κάνουν πιο ελέγξιμο το άγχος και θα προσπαθήσουν να κάνουν πιο κατανοητό τον τρόπο που λειτουργεί ο φαύλος κύκλος του άγχους που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πανικό.

Από τις πιο απλές και αποτελεσματικές ασκήσεις είναι αυτή των αναπνοών, καθώς έχει έναν από τους πιο καθοριστικούς τρόπους για τον έλεγχο του άγχους.

Το βιβλίο «Εγώ και οι άλλοι» αποτελεί ένα βιβλίο που δεν το διαβάζεις μια φορά και τέλος, θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι στη βιβλιοθήκη σου και σε περιμένει να το ξαναδιαβάσεις, να το συμβουλευτείς γιατί πάνω απ’ όλα θέλεις το καλύτερο για τον εαυτό σου.

Αυτό που έκανε η Δρ. Πασχαλιά Μυτσκίδου είναι ότι μίλησε εύκολα και κατανοητά για θέματα δύσκολα, που όμως χρίζουν άμεσης ανταπόκρισης από τη πλευρά μας γιατί διαφορετικά χάνεται και ο λόγος ύπαρξης της όλης ιδέας. Μπορεί εξωτερικά να μοιάζει με αυτοβοήθεια αλλά στην ουσία ξεκαθαρίζει από την αρχή ότι αποτελεί έναν οδηγό ψυχολογίας με σκοπό να μάθουμε τον τρόπο που λειτουργεί αυτό που λέμε κοινωνικό άγχος.

Ξέρω ότι είμαστε πιο συγκεντρωμένοι στην λογοτεχνία που και αυτή με τον τρόπο της μας δίνει διεξόδους σε άλλους κόσμους αλλά μια στο τόσο είναι καλό να γνωρίζουμε και πιο πρακτικά θέματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ζωές μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι υποκειμενικοί με τον εαυτό τους και αντικειμενικοί με τους άλλους – τρομακτικά αντικειμενικοί μερικές φορές. Όμως, σκοπός είναι να είμαστε αντικειμενικοί με τον εαυτό μας και υποκειμενικοί με τους άλλους.

Σέρεν Κίρκεγκορ, 1813-1855

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης | Σελίδες: 300 | Τιμή 15€