Πιστεύετε στις δυνατές φιλίες; Αν ναι, τότε αυτό είναι ένα βιβλίο για εσάς. Αν όχι, τότε πάλι αυτό είναι βιβλίο για εσάς, μιας και είναι δυνατό να σας κάνει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας περι δυνατών φιλικών σχέσεων. Σ’αυτό πρωταγωνιστούν η συγγραφέας Ζωρζ Σαρή και η παιδική της φίλη Άλκη Ζέη (φανταστικό πως με ένα βιβλίο αποκτάς πρόσβαση στο παρελθόν των δύο αυτών καταξιωμένων ανθρώπων).

ζωρζ σαρή

Εκδόσεις Πατάκη

Πρόκειται λοιπόν για ένα ταξίδι στα χρόνια λίγο πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου, όπου τα κορίτσια μόλις ξεκινούν τα γυμνασιακά τους χρόνια σε μια Σχολή Θηλέων. Εκεί, ζούμε μαζί τους το άγχος της πρώτης γνωριμίας και την εξέλιξη αυτού σε αγάπη φιλική, δεσμό αιώνιο. Βλέπουμε τους καθημερινούς προβληματισμούς τους και σίγουρα ταυτιζόμαστε και ανακαλούμε και μεις με τη σειρά μας τις παιδικές μας μνήμες, διασκεδάζουμε με όλα αυτά που σκαρφίζονται. Κάποιες στιγμές πελαγώνουμε σαν παιδιά και μεις με τη σειρά μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει, αλλά και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του βιβλίου, η ίδρυση της Εθνικής Οργάνωσης Νέων και η αναγκαστική συμμετοχή των κοριτσιών σε αυτήν. Κάθε μια, προερχόμενη από οικογένεια με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, αντιμετωπίζει διαφορετικά την ένταξη στην ομάδα, γεγονός που δημιουργεί έριδες μεταξύ τους. Η φιλία όμως είναι τόσο δυνατή που ρουφάει σαν σφουγγάρι όλα τα δάκρυα που χύνονται. Ε.Π. το όνομα του βιβλίου, το σύνθημα της ομάδας των κοριτσιών αλλά και η υπογραφή σε κάθε γράμμα που ανταλλάζουν, για να τους θυμίζει πως θα’ναι, Ενωμένες για Πάντα.

Παρότι παιδικά τα προβλήματα και οι διαμάχες των κοριτσιών σ’αυτές τις 252 σελίδες, άλλωστε πολλοί είναι εκείνοι που αποκαλούν τα βιβλίο «παιδικό», στα δικά μου μάτια αποκτούν συμβολικό χαρακτήρα και με κάνουν να κρατήσω ένα πράγμα: να θυμάμαι να προσπερνάω και να συγχωρώ. Συνεπαρμένοι από τη γραφή της Ζωρζ Σαρή, ή αλλιώς Γεωργία Σαριβαξεβάνη Καρακώστα, δικαίως θα βρείτε στο τέλος του βιβλίου συγκεντρωμένα όλα τα έργα της για να επιλέξετε το επόμενο προς ανάγνωση.

Ξεχώρισα τα παρακάτω λόγια που με έκαναν να… ακούσω τα τηλεφωνήματα με άλλο… αυτί(!):

«Από που να τηλεφωνήσεις να πεταχτεί η φίλη, ν’ ακούσεις την αγαπημένη φωνή, να περνάει μέσα από το μαγικό καλώδιο και να γίνεται βάλσαμο στην πληγή σου;»

Τέλος, συνόδευσα την ανάγνωση αυτού του βιβλίου με το σελιδοδείκτη-φίδι που απέκτησα στο μουσείο Μπενάκη. Έτσι… για να πετάξουμε από πάνω μας τους φίλους φίδια.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σελίδες 252, στην τιμή των 12.70€