Είδα το βιβλίο να διαφημίζεται ως best seller σε κάποιο βαγόνι του μετρό. Μου έκανε εντύπωση ο τίτλος και με έβαλε σε σκέψη. Μία κότα που ονειρευόταν να πετάξει… Κατά βάθος όλοι κάτι τέτοιο θέλουμε για τον εαυτό μας. Κάτι άπιαστο και δύσκολο.

Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει

Εκδόσεις Διόπτρα

Το βιβλίο, φαντάστηκα, θα πραγματεύεται το θέμα τον στόχων που βάζουμε, των ονείρων που κάνουμε και το κατά πόσο εμείς, οι κοινοί θνητοί, μπορούμε να έχουμε αυτά που θέλουμε και με τι κόστος.

Πηγαίνοντας να το αγοράσω, το βρίσκω στο ράφι και το παίρνω με τη μία. Συνήθως, όταν θέλω ένα βιβλίο το «περιεργάζομαι» πρώτα λίγο. Κοιτάω το οπισθόφυλλο, το σημείωμα του συγγραφέα, τον πρόλογο και…το τέλος. Ναι το τέλος. Θέλω να είναι καλό. Ούτε απότομο, ούτε απαισιόδοξο.

Στην περίπτωση αυτή, πήγα, το βρήκα και το πήρα. Ο τίτλος απλά με κάλυπτε. Ίσως ήταν το timing τέτοιο που ένιωθα την ανάγκη κάποιος να μου δώσει μηνύματα αισιοδοξίας. Μία κότα που ονειρευόταν να πετάξει… Να πέταξε άραγε; Και φυσικά είναι αλληγορικό το θέμα κότα, σκέφτηκα. Ο ήρωας λοιπόν, κατάφερε να πραγματοποιήσει τα όνειρά του;

Η κοπέλα στο ταμείο μου είπε ότι έκανα την καλύτερη αγορά. Χάρηκα. Μου είπε πως για το τέλος του βιβλίου αυτού οι απόψεις διχάζονταν. Είπε «δεν μπορώ να σου πω πολλά για να μην στο χαλάσω, αλλά άλλοι λένε πως καλά έκανε και άλλοι όχι». Μάλιστα… Ενδιαφέρον. Με την ατάκα αυτή στο μυαλό μου, ξεκίνησα να το διαβάζω.

Η ιστορία ξεκινάει με μία κότα που ήταν εγκλωβισμένη σε ένα κοτέτσι και ήθελε να βγει, ώστε να ζήσει ελεύθερη στην αυλή μαζί με τα άλλα οικόσιτα ζώα. Παραξενεύτηκα γιατί θεωρούσα πως η κότα ήταν κάτι το αλληγορικό. Και όμως όλο το βιβλίο μιλάει για μία κότα. Και για άλλα ζώα. Η κότα όμως είναι η ηρωίδα του βιβλίου.

Η ηρωίδα λοιπόν, είχε όνειρο να φύγει από το κοτέτσι. Να ζήσει ελεύθερη και να μπορέσει να γεννήσει το δικό της αυγό, ώστε να αναθρέψει το δικό της μωρό. Η «Μπουμπούκα», όπως τη λένε, ήθελε να γίνει μητέρα και να χαρεί την ελευθερία της, μακριά από το κοτέτσι, μαζί με τα άλλα ζώα της αυλής.
Μπορεί να ακούγεται παιδικό, ωστόσο το βιβλίο καταφέρνει, σαν τους μύθους του Αισώπου, να σε συγκινήσει, να σε κινητοποιήσει και να σου δώσει θάρρος, βλέποντας μέσα από τις σελίδες του, ένα ζώο όχι και πολύ δημοφιλές να γίνεται ήρωας. Να περνάει μέσα από καταστάσεις, να συναντά εμπόδια αλλά και να μένει πάντα προσηλωμένο στο στόχο: να γίνει μάνα. Να αποκτήσει το δικό της παιδί.

Το βιβλίο πάει ακόμη παραπέρα. Άλλωστε ο τίτλος μιλάει για μία κότα που ήθελε να πετάξει και όχι απλά να γεννήσει. Στην ουσία, το βιβλίο αυτό μιλάει για στόχους και για θυσίες. Μιλάει για την αγάπη της μάνας αλλά και για την ανιδιοτελή αγάπη του φίλου αλλά και για την αγάπη και την πίστη στον ίδιο μας τον εαυτό. Για τα κίνητρα που μας ωθούν να κάνουμε πράξη τα όνειρα μας και για τη δύναμη που βρίσκουμε να ξεπεράσουμε τις χειρότερες καταστάσεις προκειμένου να φτάσουμε το στόχο μας. Μιλάει, τέλος, για το πώς είναι να θυσιάζεσαι και για έναν σκοπό και αυτό να σε εξυψώνει, να σε κάνει να νιώθεις απέραντη ευτυχία.

Μικρό, καλογραμμένο, με ουσία και χωρίς πολλές «σάλτσες» θα σε αφήσει κατάπληκτο για το πώς μπορεί να περάσει τόσα μηνύματα και πως μπορεί να σε βάλει σε τόσες σκέψεις, ένα βιβλίο που μιλάει για μία… κότα. Μία κότα που ήθελε να πετάξει…

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Σελίδες: 160 | Τιμή: 12,20€ | Μετάφραση: Αναστασία Καλλιοντζή