Βρέθηκα πρόσφατα παρούσα σε debate μεταξύ φίλων που προσπαθούσαν να χωρίσουν την αξία του Τρυποκάρυδου ως έργο και προκειμένου να δω τίνος το μέρος έπρεπε να πάρω, αποφάσισα να το διαβάσω.

Ευκαιρία σκέφτηκα να αποκτήσω γνώμη για τον τόσο αγαπητό στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, Τομ Ρόμπινς. Ο Τρυποκάρυδος λένε πως είναι πως είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές έργο του, την πρωτιά του οποίου κλέβει –ποιό άλλο;- το Άρωμα του ονείρου, κριτική του οποίου έχουμε αναρτήσει στο παρελθόν, δείτε εδώ.

Τρυποκάρυδος

Εκδόσεις Αίολος

Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα αναμφίβολα ξεχωριστό, μιας και ο Ρόμπινς έχει το ταλέντο να σχολιάζει ακόμη και τα πιο βαθυστόχαστα νοήματα με τρόπο παιχνιδιάρικο και το αντίθετο, να αποδίδει τα πιο ανάλαφρα νοήματα με στόμφο. Σίγουρα θα πιάσετε τον εαυτό σας να διαβάζει ξανά και ξανά τις ίδιες γραμμές προκειμένου να αντιληφθείτε «που το πάει» και συχνά θα ταλαντεύεστε ανάμεσα σε δύο, τρεις ή και περισσότερες πιθανές ερμηνείες.

Τρυποκάρυδος

Ο Τρυποκάρυδος λοιπόν, πραγματεύεται μια ιστορία αγάπης, «απίθανη» όπως αναγάφεται στο τόσο ιδιαίτερο εξώφυλλό του. Η οποία όμως, με λίγη αντικειμενικότητα και αποστασιοποίηση από το μυθοπλαστικό της υπόθεσης, θα δείτε πως μοιάζει πολύ με κάποια από τις απλές ιστορίες της καθημερινότητάς μας. Μέσα από άπειρα στοιχεία σουρεαλισμού, ο Ρόμπινς μας ταξιδεύει στην αναζήτηση της απάντησης του ερωτήματος «Πώς μπορούμε να κάνουμε τον έρωτα να μείνει;», η οποία σίγουρα αξίζει τις περίπου 300 σελίδες ανάγνωσης. Κι ενώ κατά την ολοκλήρωση του βιβλίου πιστεύεις πως συμπεράσματα είναι μόνο τα δικά σου, έρχεται ο Ρόμπινς να διδάξει τον κάθε αναγνώστη προσωπικά με 3 χειρόγραφες σελίδες, οι οποίες περιέχουν όλη τη σοβαρότητα και ευθύτητα που έλειψε σε αυτές που προηγήθηκαν–μιας και είναι ένα αρκετά χιουμοριστικό μυθιστορημα-.

Ξεχώρισα πολλές φράσεις που μου φάνηκαν μοναδικές, αλλά επιλέγω να παραθέσω μόνο μία, μιας και δε θέλω να χαλάσω την μαγεία της ανάγνωσης στους τολμηρούς από εσάς που θα την επιχειρήσουν.

«Η ισότητα δεν είναι να βλέπεις διαφορετικά πράγματα όμοια, ισότητα είναι να βλέπεις διαφορετικά πράγματα διαφορετικά.»

Ενώ τέλος, αγαπημένη μου σελίδα –ναι, σ’αυτό το βιβλίο έχω και τέτοια!- είναι η 140!

Κι αν βρει ο καθένας από εμάς την δική του… χρυση μπάλα, τότε ποιός ξέρει… όλα μπορούν να συμβούν!

Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αίολος σε μετάφραση του Ντίνου Γαρουφαλιά, σελίδες 290, στην τιμή των 13.04€