6 επιλογές στην κατηγορία βιβλία για βιβλία!

Πολλές φορές ο κύριος πρωταγωνιστής σε ένα μυθιστόρημα είναι ένα βιβλίο. Άλλες, ο πρωταγωνιστής του διαβάζει ένα μυθιστόρημα μαζί με εμάς, παράλληλα με την πλοκή του βιβλίου… Είναι κι άλλες που ο ήρωας του αντλεί δύναμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του με τη βοήθεια ενός βιβλίου.

Συγκεντρώσαμε έξι αγαπημένα μας βιβλία που ανήκουν στην κατηγορία αυτή, έχουν ως κύριο παρανομαστή το βιβλίο. (Είναι κι άλλα το ξέρω, έκανα μια μικρή επιλογή!)

1. Η κλέφτρα των βιβλίων – Μάρκους Ζουσακ (Ψυχογιός, 2008)

Το είχαμε διαβάσει και παρουσιάσει πριν από την ταινία και μας είχε αρέσει πολύ. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αξέχαστες εικόνες, ένα βιβλίο που μας μεταφέρει στη Γερμανία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όπου ο βασικός χαρακτήρας της ιστορίας, η μικρή Liesel θα αναγκαστεί μετά την εξαφάνιση των γονιών της να ζήσει στο Μόναχο με τους θετούς γονείς της.

Η περίοδος του πολέμου δεν είναι εύκολη για κανέναν και γι αυτό τον λόγο η Liesel βρίσκει σωτηρία στις λέξεις και οδηγείται στο να κλέβει συνέχεια βιβλία: Ήταν ο μοναδικός της τρόπος να ξεφύγει από την καθημερινότητα που τη στεναχωρούσε τόσο πολύ.

Από τον ίδιο συγγραφέα στο Dreamers & Co. έχουμε μιλήσει για τον βιβλίο του «I am the messenger».

βιβλία για βιβλία

2. Η δέκατη τρίτη ιστορία – Νταιάν Σέτερφιλντ (Bell, 2007)

Η πρωταγωνίστρια αυτής της ιστορίας είναι η διάσημη συγγραφέας Vida Winter. Όταν τη ρωτούν για το παρελθόν της, προτιμά να ξεγλιστρά μ ένα παραμύθι. Μα τώρα, στη δύση της ζωής της, υπόσχεται στη νεαρή βιογράφο της να αποκαλύψει επιτέλους την πραγματική της ιστορία…

Ένα μυθιστόρημα μέσα στο μυθιστόρημα, μια ιστορία που μου άρεσε πολύ.

Η ελληνική έκδοση του βιβλίου είναι πλέον εξαντλημένη, όμως είναι πολύ πιθανό μετά τη νέα κυκλοφορία της Νταιάν Σέτερφιλντ με το «Ένα μαύρο κοράκι» (Bell, 2014), να επανέλθει και το απόθεμα του προηγούμενου τίτλου της στα βιβλιοπωλεία.

βιβλία για βιβλία

3. To λάθος αστέρι – Τζον Γκριν (Λιβάνης, 2013)

«Το λάθος αστέρι» δεν είναι μόνο μόνο ένα βιβλίο για εφήβους. Στο μυθιστόρημα αυτό οι δύο πρωταγωνιστές του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ερωτευτούν με αφορμή ένα βιβλίο, ένα βιβλίο που θα τους δώσει τη δύναμη να συνεχίζουν να ζουν παρά το πρόβλημα πους τους έτυχε να αντιμετωπίσουν σε τόσο μικρή ηλικία.
Το διαβάσαμε στο Dreamers & Co. στις αρχές του 2013. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη δεν άργησε.

[…] Η Hazel το διαβάζει συνέχεια, γνωρίζει κάθε μικρή του λεπτομέρεια και παίρνει για ευνόητους λόγους κουράγιο από την ηρωίδα του. Έτσι λοιπόν μια μέρα τυχαία, Agus και Hazel γνωρίζονται και το τόσο αγαπημένο βιβλίο της Hazel θα γίνει η αφορμή. Αμέσως θα δέσουν και θα έρθουν πολύ κοντά, αγνοώντας πόσο χρόνος τους απομένει. […]

βιβλία για βιβλία

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του βιβλίου «Το λάθος αστέρι» και στην Ελλάδα οι εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν και το εξίσου επιτυχημένο βιβλίο του συγγραφέα «Αναζητώντας την Αλάσκα».

4. Στη σκιά του ανέμου – Κάρλος Ρουιθ Θαφόν (Ψυχογιός, 2012)

Σε μια σειρά μυθιστορημάτων του ο δημοφιλής Ισπανός συγγραφέας όπως στο βιβλίο «Στη σκιά του ανέμου» δείχνει την «εμμονή» του στη λογοτεχνία και την προσπάθειά του να την εντάξει στην εξέλιξη της πλοκής.

βιβλία για βιβλία

Στο βιβλίο αυτό μαθαίνουμε για το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, μια λαβυρινθώδη βιβλιοθήκη με ξεχασμένους τίτλους που δεν εκδίδονται πια. Εκεί ο Ντάνιελ επιλέγει το βιβλίο «Σκιά του ανέμου» του Χουλιάν Καράξ και κάτι που ξεκινάει ως απλή λογοτεχνική περιέργεια, εξελίσσεται σε έναν ασταμάτητο αγώνα για την ανακάλυψη της αλήθειας. Μια παράξενη φιγούρα της ιστορίας ψάχνει απεγνωσμένα τα βιβλία του Χουλιάν Καράξ για να τα κάψει.

5. Φαρενάιτ 451 – Ρέυ Μπράντμπερυ (Άγρα, 2012)

βιβλία για βιβλία

Φαρενάιτ 451 είναι η θερμοκρασία που το χαρτί πιάνει φωτιά και καίγεται. Το ομώνυμο βιβλίο μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που η μεταφορά ιδεών και ο διάλογος όχι μόνο δεν μπορούν να υπάρξουν αλλά διώκονται κιόλας. Ο Γκι Μόνταγκ είναι ένας πυροσβέστης που δουλειά του δεν είναι να σβήνει φωτιές, αλλά να ανάβει…

Ένα σύγχρονα κλασικό βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλους για να μας μάθει την αξία του να λεγόμαστε άνθρωποι.
Ένα βιβλίο για βιβλία, ένα βιβλίο για τον άνθρωπο.

6. Η ζωή όταν ήταν δική μας – Μαριάν Ιθαγκίρε (Lumen, 2013)

βιβλία για βιβλία

Το βιβλίο αυτό δεν υπάρχει (ακόμη) στα ελληνικά, αλλά όταν το είχα διαβάσει ακριβώς πριν από ένα χρόνο με είχε ενθουσιάσει τόσο πολύ που ακόμη νιώθω κάθε σελίδα του. Ένα βιβλίο μέσα στο βιβλίο: Ιστορίες που μπλέκονται με την πρωταγωνίστρια και το βιβλίο που διαβάζει…

[…] Κάποτε της είχαν πει: «Διάβασε, διάβασε όποτε μπορείς, αυτό θα σε σώσει». Και αυτή είναι η τρίτη ιστορία του βιβλίου που μπλέκεται μαζί με τις άλλες δύο. Είναι θα λέγαμε ένα βιβλίο μέσα στο βιβλίο. Η Marian Izaguire έκανε κάτι πολύ έξυπνο και φιλόδοξο με τον τρόπο που έγραψε αυτό το βιβλίο. Ιστορίες ανθρώπων σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους βρίσκουν έναν κοινό παρανομαστή: τις ισορροπίες μετά από μια απώλεια όποια και αν είναι αυτή καθώς και την αγάπη για το διάβασμα. […]