Η πρόσφατη κυκλοφορία της Νίκης του Χωμενίδη, κι ο θόρυβο που προκάλεσε, με έκανε να θέλω να «προετοιμάσω το έδαφος» ή αλλιώς τον αναγνώστη μέσα μου, προτού την αγκαλιάσω και τη φιλοξενήσω στη βιβλιοθήκη μου.

Βιβλίο Χρήστος Χωμενίδης

Έτσι ανέτρεξα στα έργα του, για να επιλέξω με ποιο θα κάνω την αρχή. Είχα ακούσει πολύ καλά λόγια για το Σοφό Παιδί, άλλωστε τα είπαμε και μεις στο παρελθόν – δείτε εδώ– καθώς και για το Σπίτι και το Κελλί. Βρέθηκα όμως να τα θαυμάζω συνολικά το ένα δίπλα στο άλλο στο ράφι κάποιου βιβλιοπωλείου και δικαιολογημένα πιστεύω τίτλοι σαν «Ο κόσμος στα μέτρα του» και « Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία», κέρδισαν τις εντυπώσεις, το αντιδραστικό πνεύμα βλέπετε.

Έτσι και ξεκίνησα την ανάγνωση του πρώτου, δέκατο κατά σειρά δημιούργημα του Χωμενίδη. Θυμάμαι να φτάνω νωρίτερα σε κάποια συνάντηση, να το ανοίγω για να πάρω μια γεύση του τι «έχει να πει» προκειμένου να περάσει η ώρα και να διαβάζω τις πρώτες πενήντα σελίδες απνευστί. Δε σας κρύβω πως ο λόγος του συγγραφέα και η πλοκή με κέρδισαν τόσο που αν δεν είχε φτάσει στην ώρα του το πρόσωπο που θα συναντούσα, δε θα είχα διστάσει να ακυρώσω τη συνάντηση και να συνεχίζω να διαβάζω εκεί, έξω από το μετρό.

Διάβαζα λοιπόν για τον Μάρκο Σιμώτα που το 1982 επιλέχθηκε για Κυβερνήτης μια ελληνικής αποικίας κάπου στον Ατλαντικό, ονόματι Άγιος. Εκεί, αλλιώς τα περίμενε κι αλλιώς του ήρθαν τα πράγματα –κλασική έκβαση όταν κάνουμε σχέδια, έτσι δεν είναι;–. Η εξέλιξη της ιστορίας κρατάει το ενδιαφέρον αναλλοίωτο ενώ στιγμές γίνεται ιδιαιτέρως διασκεδαστική με το χιούμορ και αυτοσαρκασμό του πρωταγωνιστή/συγγραφέα.

Παραπάνω δε θα σας αποκαλύψω, μόνο θα πω πως οι εξελίξεις και η τροπή που παίρνουν τα πράγματα χωρίς καν να το καταλάβει κανείς με έκαναν κάποιες φορές να διαβάζω ξανά και να ξανά τις ίδιες σελίδες, προκειμένου να αφομοιώσω αλλά και να απολαύσω το τέχνασμα με τον οποίο «μου την έφερε» ο Χωμενίδης. Δικαίως λένε πως πρόκειται για ταλέντο. Σας το συστήνω, διαβάστε το, με κρύο ή ζέστη, μέσα ή έξω, αν είστε από εκείνους που προσπαθούν να φέρουν τον κόσμο στα μέτρα τους ή και όχι, αυτό είναι ένα βιβλίο για τον καθένα.

Βιβλίο Χρήστος Χωμενίδης

Τέλος, οι αναφορές του συγγραφέα στον Καραγάτση και το γεγονός ότι η –κατά σύμπτωση;- πρωταγωνίστρια Μαρίνα, διαβάζει τη Μεγάλη Χίμαιρα, έδωσε εύκολα τη σκυτάλη στο επόμενο μου ανάγνωσμα.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη| σελίδες 414, στην τιμή των 19,90€