Η Ισμήνη Μπάρακλη μιλάει στο Dreamers & Co.

Τη γνωρίσαμε αρχικά με το μυθιστόρημα «Από τα Gucci…στο ταγάρι» και στη συνέχεια μας σύστησε την πιο παιδική πλευρά της με την επιτυχημένη παιδική σειρά «Ημερολόγιο ενός κακομαθημένου. Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία της είναι το «Λικέρ Τριαντάφυλλο», μια μεθυστική ιστορία αγάπης που συμπορεύεται με την ιστορία της Ελλάδας. Η Ισμήνη Μπάρακλη μιλάει στο Dreamers & Co.

Ισμήνη Μπάρακλη

Ποια είναι τα πέντε αγαπημένα βιβλία σας;

Υπάρχουν βιβλία που έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, για διάφορους λόγους, και σίγουρα δεν είναι μόνο πέντε. Κάποια από αυτά είναι «Ο φτωχούλης του Θεού», του Νίκου Καζαντζάκη, τα «Ματωμένα χώματα», της Διδώς Σωτηρίου, «Ο μικρός Πρίγκιπας», του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, Η «δεξιά τσέπη του ράσου», του Γιάννη Μακριδάκη, το «Ανθολόγιο Παγκόσμιας Σοφίας», του πατέρα μου, Χαράλαμπου Μπάρακλη, μια σπουδαία μελέτη, η τελευταία του, ένα βιβλίο που συγκεντρώνει τις ιδέες φωτισμένων μορφών της ανθρωπότητας, ένα βιβλίο που εκπέμπει φως.

Η συγγραφή του πρώτου σας βιβλίου πιστεύετε πως σας άλλαξε τη ζωή;

Η συγγραφή κάθε βιβλίου είναι ένα μεγάλο ταξίδι και κάθε τέτοιο ταξίδι είναι ένα μάθημα, που έχει να σου προσφέρει πολλά. Το δικό μου ταξίδι, πιστεύω πως άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου, τις επιθυμίες μου, τις συνήθειές μου, και πρωτίστως, τον τρόπο που διαχειρίζομαι τον χρόνο μου. Ήσυχες αλλαγές, σιωπηλές, αθέατες, εσωτερικές, ίσα που έφθασαν μέχρι τα αυτιά μου, κι αυτό, σε δεύτερο χρόνο…

Ισμήνη Μπάρακλη

Τα δύο μυθιστορήματα για ενήλικες που έχετε γράψει είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, από τη μία το «Από τα Gucci…στο ταγάρι» είναι ένα απολαυστικά διασκεδαστικό μυθιστόρημα, και από την άλλη το πρόσφατο «Λικέρ Τριαντάφυλλο» είναι ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα. Το επόμενο βιβλίο σας για ενήλικες σε ποιο ύφος θα κινηθεί;

Κάθε βιβλίο, κατά τη γνώμη μου, είναι μοναδικό και αντιπροσωπεύει μια δεδομένη στιγμή του δημιουργού. Η δημιουργία ενός βιβλίου, είναι μια κατάθεση ψυχής, εκφράζει μια εσωτερική ανάγκη, ολοκληρώνεται από μια εξωτερική δύναμη. Κάθε βιβλίο λοιπόν, βασίζεται σε μια έμπνευση, είναι ένα δώρο, που πρέπει με σύνεση και περίσκεψη να διαχειριστείς, χωρίς έπαρση και πολλά λόγια. Νομίζω πως και το επόμενο βιβλίο, δεν θα έχει καμία σχέση με τα δυο προηγούμενα. Ωστόσο, κάθε βιβλίο για εμένα, είναι μια αγωνιώδης προσπάθεια, χρονοβόρα, κοπιαστική, ψυχοφθόρα και λυτρωτική μαζί, να εκφράσω σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα, αλήθειες, που πιθανόν να προβληματίσουν, να ωφελήσουν τον αναγνώστη, να τον προχωρήσουν παραπέρα. Είτε με εργαλείο το χιούμορ, είτε μέσω άλλων οδών, η τελική κατεύθυνση είναι πάντα η γαλήνη της ψυχής του ανθρώπου, της δικής μου, των αναγνωστών, και αυτή θαρρώ πως πρέπει να είναι η σκοπιμότητα της λογοτεχνίας… η ημέρευση της ψυχής.

Τι μπορεί να θυμώσει την Ισμήνη;

Προσπαθώ να διατηρώ τη γαλήνη μου, να είμαι ψύχραιμη και επιεικής. Συμβαίνει όμως, και είναι ανθρώπινο, κάποιες φορές να αναλώνεσαι με επουσιώδη και ανούσια. Το ευτύχημα είναι πως όλα αυτά που πιθανόν να με θυμώσουν, σύντομα θα περάσουν στη λήθη, θα ξεχαστούν. Υπάρχουν όμως και τα ουσιώδη. Αυτά που δεν με θυμώνουν, αλλά με πονούν και με βασανίζουν… Έχουν να κάνουν με τον ανθρώπινο πόνο… που προκαλούμε εμείς οι ίδιοι, σε εμάς τους ίδιους, από άνθρωπο σε άνθρωπο… Οι κοινωνικές αδικίες, ο πλουτισμός των λίγων εις βάρος των πολλών, η βία…

Ως αναγνώστρια τι προτιμάτε, τη μεταφρασμένη ή την ελληνική λογοτεχνία;

Αγαπώ την ελληνική λογοτεχνία, απολαμβάνω την οικειότητα της σκέψης και αυτό, ασκεί σε εμένα κάποια γοητεία. Εκτιμώ όμως εξίσου τη μεταφρασμένη λογοτεχνία που μεταλαμπαδεύει πολιτισμό και είναι ανεκτίμητη η προσφορά της.

Ισμήνη Μπάρακλη

Εκτός από τα βιβλία σας για ενήλικες, έχουν εκδοθεί και δύο παιδικά βιβλία σας, «Το ημερολόγιο ενός κακομαθημένου 1 και 2» με το πρώτο να έχει πάρει το βραβείο εφηβικής λογοτεχνίας στα βραβεία βιβλίου Public. Τι πιστεύετε ότι ξεχώρισε το κοινό στο βιβλίο αυτό και διακρίθηκε;

Το «Ημερολόγιο ενός Κακομαθημένου», τόσο το Νο1 όσο και το Νο2, είναι βιβλία με πολύ χιούμορ, που σίγουρα θα εκτιμήσει ακόμα κι ένας μεγάλος και θα διασκεδάσει διαβάζοντάς τα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα διασκεδάσει ακούγοντας έναν πιτσιρικά να του μιλάει για τη ζωή του, με την αθωότητα της σκέψης του, αλλά και τη σκανταλιά να περισσεύει στο βλέμμα.

Το αστεία κείμενα, συμπληρώνονται με τα πνευματώδη σκίτσα του ταλαντούχου Γιώργου Δουτσιούπουλου με τις ζωντανές, απολαυστικές γκριμάτσες! Το Ημερολόγιο Ενός Κακομαθημένου, είναι η ελληνική εκδοχή των επιτυχημένων graphic novels, ένα είδος που έχει αγαπηθεί πολύ από τα παιδιά, που δημιούργησε παγκόσμια best sellers, και που στην χώρα μας δεν υπήρχε. Τα παιδιά ταυτίστηκαν με έναν έλληνα ήρωα, που μιλάει στη γλώσσα τους, και που οι ζωές τους έχουν τόσα κοινά. Πέρα από αυτό όμως, είναι δυο βιβλία, (και ελπίζω σύντομα να έρθει και το τρίτο), που πίσω από τα αστεία κείμενα, τις έξυπνες ατάκες, και τα ξεκαρδιστικά σκίτσα, κρύβονται όμορφα μηνύματα που διαπαιδαγωγούν και εξευγενίζουν, και αυτό θεωρώ πως είναι το σημαντικότερο.

Τι διαβάζετε αυτή την περίοδο;

Τον τελευταίο καιρό, απόλαυσα δυο εξαιρετικά μυθιστορήματα: «Καλή αντάμωση εκεί ψηλά» του Πιερ Λεμέτρ και «Ο τελευταίος σταθμός» του Τζέι Παρίνι.

Κλείνοντας, υπάρχει μία φιλοσοφία που ακολουθείτε στη ζωή σας και θα θέλατε να την μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας;

Φιλοσοφία όχι, αλήθεια μόνο… είμαι περαστική, σε έναν σύντομο βίο, ευγνώμων στο Θεό για το σημείο της γης και τους ανθρώπους που διάλεξε για εμένα να ζήσω, να γνωρίσω, να λαθέψω, να πονέσω, να φάω τα μούτρα μου, και ύστερα να μαλακώσω, να παλέψω πάθη, να εκδηλώσω αγάπη, αλληλεγγύη και να επιστρέψω πάλι πίσω. Μου αρέσει να παρομοιάζω τη ζωή εδώ με ένα διαγώνισμα του Θεού προς εμάς τους ανθρώπους… Ελπίζω να μην κλαψουρίζω -μετά θάνατον- πάνω από μια μηδενισμένη κόλλα χαρτί… Η τελευταία πρόταση από το «Λικέρ Τριαντάφυλλο», είναι κάτι που με εκφράζει απόλυτα… Ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου είναι ο χρόνος και ο θάνατος. Ο χρόνος… ως το συγκεκριμένο διάστημα που μας δίδεται από το Θεό για να αγωνιστούμε, να εργαστούμε ως προς την βελτίωση του εαυτού μας, με όσα μέσα μάς δίνονται, φυσικά και υλικά, και ο θάνατος, ως κριτής όλου του έργου μας. «Χρόνου φείδου» λοιπόν!

Τα βιβλία της Ισμήνης Μπάρακλη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας.