Το καλύτερο μυθιστόρημα του Τομ Ρόμπινς είναι εδώ και είναι η ίδια του η ζωή.

Ο Τομ Ρόμπινς και εγώ συστηθήκαμε πριν λίγους μήνες, κάναμε διακοπές στο ίδιο νησί. Για την ακρίβεια είχα συνοδεία τον Τρυποκάρυδο, γεγονός που συνέβαλε λιγάκι στο να μείνουν οι διακοπές αυτές αξέχαστες.

Τομ Ρόμπινς

Τις εντυπώσεις μου από την ανάγνωση του Τρυποκάρυδου μπορείτε να τις δείτε εδώ και να καταλάβετε γιατί με το που κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του ή αλλιώς… η Θιβετιανή Ροδακινόπιτα, έσπευσα να την διαβάσω (ή μήπως να την καταβροχθίσω;).

Παρότι υπολείπονται 10 βιβλία του Ρόμπινς που δεν έχουν περάσει από τα χέρια μου, αυτό το ένα αρκούσε για να εξάψει την περιέργεια μου για το ποιον του. Σίγουρα εσείς που έχετε διαβάσει κάποια από τα έργα του, θα συμφωνείτε μαζί μου, σε κάνει να σκέφτεσαι πολλάκις «μα ποιος είναι τελικά αυτός ο τύπος;». Έτσι κατά κάποιο τρόπο πιστεύω πως ο Ρόμπινς μας χρωστούσε κάποιες εξηγήσεις τις οποίες διάλεξε να μας τις δώσει μέσα από αυτές τις 448 σελίδες της Θιβετιανής Ροδακινόπιτας.

Μεγαλώνοντας μαζί του λοιπόν, μπαίνοντας και βγαίνοντας παρέα στα Τσίρκα που έχει δουλέψει, τις σχολές που έχει σπουδάσει, τα αεροπλάνα, τα τρένα κι όλα τα μέσα που τον ταξίδεψαν σε όλες αυτές τις χώρες που έχει βρεθεί, μαθαίνουμε ποιος πραγματικά (ή μήπως όχι;) είναι ο Τομ Ρόμπινς. Ανακαλύπτουμε ένα ένα τα ερεθίσματα που τον οδήγησαν να δημιουργήσει αυτό το συγγραφικό έργο με το τόσο φανατικό κοινό. Μαθαίνουμε για τις γυναίκες της ζωής του, τα παιδιά του, τη σχέση του με ναρκωτικά αλλά και για το πως έγινε κριτικός τέχνης και εν τέλει συγγραφέας.

Μέσα σε όλες αυτές τις εκατοντάδες ιστορίες που θα διαβάσεις από εκείνον για εκείνον θα βρεθούν στιγμές που το ταλέντο του να αλλάζει θέμα, έτσι «μαγικά», χωρίς να καταλαβαίνεις πως από εκεί που διάβαζες για επίγεια θέματα αναλύεις ξαφνικά πλανητικές μετακινήσεις θα σε εκπλήξει μα και θα κουράσει λιγάκι. Αλήθεια στο λέω όμως, ο Ρόμπινς το γνωρίζει αυτό καλά και έχει φροντίσει μόλις οι σελίδες ακούσουν τον αναστεναγμό της κούρασης σου να σε ανταμείψει στην επόμενη κιόλας παράγραφο με μια φράση που θα σε αφήσει άφωνο. Κάπως έτσι κυλάει η ιστορία και το βιβλίο δε σ’αφήνει να τ’αφήσεις!

Δυο φράσεις που ξεχώρισα και με δυσκολία σας αποκαλύπτω, γιατί δε θέλω να σας προσθέσω κανένα κομμάτι στο παζλ της βιογραφίας του Ρόμπινς:

Θέλω να πιστεύω ότι, αν ήξερα την αλήθεια, μπορεί να είχα δείξει μεγαλύτερη κατανόηση και αγάπη. Αν ξέραμε την Αλήθεια, αυτό δεν θα κάναμε όλοι;

Τα παιχνίδια είναι φτιαγμένα στον παράδεισο, αλλά οι μπαταρίες έρχονται από την κόλαση.

Θιβετιανή Ροδακινόπιτα / Τομ Ρόμπινς

Ενώ τέλος, αυτή τη φορά αγαπημένη μου σελίδα είναι η 210 (αποφάσισα να έχω μία τέτοια σε κάθε βιβλίο του Ρόμπινς)!

Λοιπόν τι λέτε, τυχαία το περιοδικό «Writer’s Digest» τον έχει συμπεριλάβει στους «100 καλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα»;

Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αίολος σε μετάφραση του Γιώργου Μπαρουξή, σελίδες 448, στην τιμή των 18.00€