Μετά την κατηγορία Eλλήνων συγγραφέων και την επιλογή μου να διαβάσω το Για μια χούφτα βινύλια, (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014) σειρά είχε η κατηγορία νούμερο 6, αυτή με τις ιστορίες εγκλημάτων! Στην προσπάθεια μου να μην πέσω στα βαθιά των αστυνομικών και να πορευτώ στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης αργά και σταθερά, επέλεξα την νέα κυκλοφορία του Herman Koch, Εξοχικό με πισίνα.

Εξοχικό με πισίνα

Όχι μόνο έχω ακούσει και διαβάσει πολύ καλά λόγια για τον ίδιο και για το έργο του Το Δείπνο, αλλά το νέο του βιβλίο μου έβγαλε μια… ζωντάνια, ίδια με αυτήν που φέρνει μαζί του καλοκαίρι. Και τώρα που γράφω αυτά τα λόγια, έχοντας ολοκληρώσει την ανάγνωση του, στ’αλήθεια πιστεύω πως θα το δούμε πλάι σε πολλές ξαπλώστρες, κάτω από ομπρέλες, βουτηγμένο στην άμμο.

Διαβάζοντας την ιστορία, ταξιδεύουμε μαζί με τον οικογενειακό γιατρό Μαρκ Σλόσερ και την οικογένεια του στις διακοπές τους κάπου στην Ολλανδία. Κατά τύχη (ή όπως το πάρει κάνεις), συναντούν στο δρόμο τους τον πελάτη του Μαρκ και διάσημο ηθοποιό Ραλφ Μέγιερ με την οικογένειά του και αποφασίζουν να συνεχίσουν μαζί το υπόλοιπο των διακοπών. Εκεί θα παιχτούν διάφορα, μεταξύ των οποίων σκηνικά κάθε φύσης, ερωτικής, φιλικής, οικογενειακής που με το απίστευτο ταλέντο του Koch περιπλέκονται τόσο περίτεχνα που ούτε και εσύ ο ίδιος δε θα πιστεύεις πως κατάφερε να τα αποτυπώσει με αυτόν τον τρόπο!

Με εντυπωσίασε το γεγονός πως σε κρίσιμα σημεία χρειάστηκε να ανατρέξω στην αρχή της ιστορίας για να συλλέξω πληροφορίες που λανθασμένα είχα θεωρήσει περιττές. Ενώ επίσης, έπιασα την καρδιά μου να χτυπά δυνατά από αγωνία για την εξέλιξη των πραγμάτων, πράγμα που δε μου συμβαίνει συχνά. Σε κάθε περίπτωση, η τροπή που παίρνουν τα πράγματα είναι απρόσμενη καθώς επίσης και τα διδάγματα που χαρίζει το βιβλίο, ενώ ξεκάθαρα πρόκειται για μία ιστορία που έχει πολλά περισσότερα να πει από ένα απλό έγκλημα προς εξιχνίαση.

Εξοχικό με πισίνα

Εδώ κάποιες από τις φράσεις που ξεχώρισα:

Ευτυχώς που υπάρχουν πάντα τα κλισέ. Τα κλισέ που μας πετάνε ένα σωσίβιο όταν κινδυνεύουμε να πνιγούμε σε θολά νερά.

Η καρδιά είναι μια τυφλή δύναμη. Όσο η καρδιά συνεχίζει να αντλεί αίμα, συνεχίζουμε να κινούμαστε.

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, θα σας εκπλήξει θετικά!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σελίδες 416, στην τιμή των 13,95€.