Μπορεί να ξέρουμε απέξω το αμερικανικό μυθιστόρημα, τους Γάλλους, το σκανδιναβικό έγκλημα και Αυστραλούς πρωτοεμφανιζόμενους, πόσο καλά όμως γνωρίζουμε το δικό μας λογοτεχνικό ορίζοντα; Και όχι για λόγους κάποιου στείρου πατριωτισμού ή βαρετής τοπολαγνείας αλλά γιατί υπάρχουν αναμφισβήτητα έργα της κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας που μπορούν να μας προκαλέσουν το ενδιαφέρον, να μας σοκάρουν, να μας συγκλονίσουν.

Παρόλο που ο χώρος που τους αφιερώνουν οι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων όλο και συρρικνώνεται σε σχέση με τα ευπώλητα της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής, να είστε σίγουροι ότι στο ράφι με την ελληνική λογοτεχνία του 19ου και 20ού αιώνα μπορείτε να βρείτε ανεκτίμητης αξίας έργα με συναρπαστική πλοκή και δυνατή γλώσσα.

ελληνική λογοτεχνίαΈνα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Μεγάλη Χίμαιρα του Καραγάτση, ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με ηρωίδα μια νεαρή Γαλλίδα που εγκαθιστάται με τον άνδρα της στη Σύρο και προσπαθεί να προσαρμοστεί στον ελληνικό τρόπο ζωής χωρίς να χάσει την ταυτότητα και τη δίψα της για ζωή.

ελληνική λογοτεχνία

Συγκλονιστικό είναι το επίθετο που χαρακτηρίζει καλύτερα Το Νούμερο 31328, του Ηλία Βενέζη, εφάμιλλο του πιο ζοφερού dystopian novel, που διαδραματίζεται στα τάγματα εργασίας της Μικράς Ασίας και απεικονίζει το πείσμα του ανθρώπου για επιβίωση, τη σκληρότητα αλλά και την καλοσύνη των ξένων. Ένα νούμερο που δε θα ξεχάσετε ποτέ. Στην πένα του Ηλία Βενέζη χρωστάμε και δύο ακόμα αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας, τη σπαρακτική Γαλήνη, και την ανεπανάληπτη Αιολική Γη, έναν ύμνο στην παιδική ηλικία και τη (χαμένη) αθωότητα.

ελληνική λογοτεχνία

Εάν θέλετε να ταξιδέψετε σε τόπους μεσαιωνικούς, καταλληλότερη είναι η περιπετειώδης Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ, του Τερζάκη, ενώ για να μεταφερθείτε στην ατμόσφαιρα της Αθήνας του μεσοπολέμου και να αφουγκραστείτε τις αναζητήσεις των νέων της γενιάς του ’30 αναζητήστε την Αργώ του Θεοτοκά. Για ένα καλοκαίρι στον Πόρο διαβάστε το Λεμονόδασος, το πρώτο ελληνικό μοντερνιστικό μυθιστόρημα από τον Κοσμά Πολίτη που μας χάρισε ιστορίες όπως η περιπέτεια ενηλικίωσης της Eroica και το Στου Χατζηφράγκου, μια πιστή αφήγηση της Σμύρνης και της μικρασιατικής καταστροφής. Και για μια πραγματικά συναρπαστική ιστορία αγάπης διαλέξτε τη Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια του Στρατή Μυριβήλη.
Απόσπασμα από το Λεμονόδασος του Πολίτη:

Δεν συνέβη καμία μεταβολή στη ζωή μου. Δεν ξέρω πού να αποδώσω αυτή τη διάθεση που αισθάνομαι απόψε να δω τις σκέψεις μου αραδιασμένες επάνω στο χαρτί. Δεν αισθάνομαι καμία κλίση στην φιλολογία, ούτε είμαι ερωτευμένος. Ο έρως; Κάποιος είπε πως είναι μία εφεύρεσις που ο καθένας τη νομίζει δική του. Εγώ δεν είμαι εφευρέτης. Είμαι αρχιτέκτων, ένα μυαλό θετικό.

Ελπίζω να αγαπήσετε αυτά τα μυθιστορήματα όσο κι εγώ και να σας κρατήσουν συντροφιά στο πιο όμορφο καλοκαίρι της ζωής σας γεμάτο εμπειρίες, περιπέτειες και συναισθήματα.
Καλή ανάγνωση!