Μετά τις κατηγορίες 6 και 7 του Μαραθώνιου Αστυνομικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Μεταίχμιο, σειρά είχε ποια άλλη; H 8η! Αυτή που ακούει στο όνομα «Διαβάζοντας τους κλασικούς». Ανάμεσα τους λοιπόν και το Αυτή η γλυκιά αρρώστια της Patricia Highsmith, το βιβλίο που αποτέλεσε την επιλογή μου προς ανάγνωση.

Αυτή η γλυκιά αρρώστια

Ομολογουμένως το εξώφυλλο αλλά και η περίληψη στο πίσω μέρους του βιβλίου σε προετοιμάζουν για μια ιστορία αγάπης -σε καμία περίπτωση όμως δεν σε κάνουν τόσο υποψιασμένο όσο χρειάζεται-. Βέβαια, αν έχεις ξαναδιαβάσει Highsmith ίσως ξέρεις περί τίνος πρόκειται… εγώ δεν ήξερα, και κάπως έτσι δειλά δειλά γνώρισα τον Ντέιβιντ μέσα από αυτό το βιβλίο και μαζί το συγγραφικό στυλ της Αμερικανίδας. Ο Ντέιβιντ λοιπόν για μένα, είναι απλά ένα άτομο που ζει στον κόσμο του. Σε ένα κόσμο που τον έχει πλάσει ακριβώς στα μέτρα του και δε δέχεται να κάνει κανένα συμβιβασμό με οτιδήποτε μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Να σας πω όμως δύο λόγια για εκείνον: Ο Ντέιβιντ εργάζεται σε μια πανσιόν κάπου στην Αμερική, μοιάζει να είναι πολύ ήσυχος άνθρωπος και σίγουρα τον φαντάζεσαι συντηρητικά ντυμένο. Έχει ένα σπίτι στο οποίο καταφεύγει τα Σαββατοκύριακα με τη δικαιολογία πως επισκέπτεται τη μητέρα του σε κάποιο άσυλο, ένα καλό φίλο και μια φίλη που είναι ερωτευμένη μαζί του. Ο Ντέιβιντ όμως εκτός από αυτά έχει κι ένα πάθος, πάθος στο οποίο πρωταγωνίστρια είναι η Άναμπελ. Η παραλήπτρια των αμέτρητων επιστολών που στέλνει ο Ντέιβιντ σε αυτές τις περίπου 400 σελίδες, μιας και όπως μαθαίνουμε «Ο Ντέιβιντ πίστευε ακράδαντα στη δύναμη που έχουν τα γράμματα να επηρεάζουν, να ενισχύουν, να πείθουν και επιπλέον, να καταστρέφουν, αν είχαν τέτοια πρόθεση».

Όλη η ιστορία λοιπόν, είναι γραμμένη γύρω από αυτόν τον έρωτα μιας και είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί τον Ντέιβιντ καθημερινά. Αυτή η «γλυκιά αρρώστια» που τον βασανίζει είναι το πώς θα κάνει δική του την Άναμπελ, την Άναμπελ που κατά τη διάρκεια της ιστορίας μπαίνει σε γάμο και γίνεται μητέρα, πράγμα που κάνει τον Ντέιβιντ να αποκλίνει κάπως από το στόχο του αν και… δε το βάζει κάτω.

Όπως καταλαβαίνετε σασπένς και ανατροπές από εκεί που δε τις περιμένει κανείς, δε λείπουν από αυτό το βιβλίο. Το συστήνω στους λάτρεις αυτού του περιεχομένου κι ελπίζω κάποιοι από εσάς να το διαβάσετε γιατί καθ’ όλη την ιστορία έμαθα για το παρόν και το μέλλον του Ντέιβιντ και της Άναμπελ, αυτό για το οποίο δυστυχώς όμως έχω αμφιβολίες είναι το παρελθόν τους.

Αυτή η γλυκιά αρρώστια

Δεν καταστάλαξα αν ο Ντέιβιντ ήταν απλά ένας φαντασιόπληκτος ή αν είχε δικαίωμα να διεκδικεί την Άναμπελ σε τέτοιο βαθμό και θα χαρώ να ακούσω τη γνώμη σας!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε pocket έκδοση, σελίδες 392, στην τιμή των 4,95€. Μετάφραση: Μαρία Λαϊνά