Αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα από το σερί των αστυνομικών και βρέθηκα μπροστά στην στοίβα με τα αδιάβαστα βιβλία που έχω, να αναζητώ το επόμενο ανάγνωσμα. Καθώς το βλέμμα μου τα «σκάναρε» ένα προς ένα, ο τίτλος Μοναχικός Ταξιδιώτης ήταν τόσο δελεαστικός όσο χρειαζόταν για να το κάνει να ξεμυτίσει από τη στοίβα. Δεύτερες σκέψεις δεν υπήρξαν, μιας και τα δημιουργήματα του Jack Kerouac έχουν εκατομμύρια θαυμαστές ανά τον κόσμο που επιβεβαιώνουν το ταλέντο του ως συγγραφέα, ενώ επίσης το έργο του E.Hopper, Nighthawks που ντύνει το εξώφυλλο σε κάνει να πιστεύεις πως κρατάς στα χέρια σου ένα δώρο.

Jack Kerouac

Έτσι με αυξημένες προσδοκίες ξεκίνησα να το διαβάζω, να γνωρίζομαι με τον ίδιο τον Τ. Κέρουακ και να παίρνω μέρος στις περιπέτειες του. Χρειάστηκα 2-3 κεφάλαια, αρκετές σελίδες δηλαδή μέχρι να… μπω στο νόημα και δυστυχώς τίποτα δεν ήταν εκεί για να με εκπλήξει. Ο Τζακ, παρότι αφηγείται ιστορίες του δρόμου, αρκετά σοβαρές, που ενέχουν ρίσκο και προβληματισμούς, ξύπνησε παιδικές μου μνήμες με ιστορίες του Λούκυ Λουκ! Ξέρω, πως τα ισοπέδωσα όλα με αυτήν την παρομοίωση… αλλά ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύει, αλλάζει πόλεις, χώρες και επαγγέλματα είχε περάσει πάλι από τις σκέψεις μου μέσα από τις ιστορίες του «φτωχού και μόνου καουμπόι».

Σ΄αυτές τις σελίδες λοιπόν, ο Κέρουακ θα βρεθεί στο Λος Άντζελες, την Νέα Υόρκη, το Μεξικό και αλλού, άλλοτε εργαζόμενος ως φρεναδόρος, ως λαντζέρης σε καράβι, αθλητικός συντάκτης και άλλα πολλά. Η «ποσότητα» αναφοράς στην Αμερική που θύμισε από τις πρώτες κιόλας σελίδες το βιβλίο Υπόγειος Ουρανός της Σ.Τριανταφύλλου, ένα από τα λίγα που έχω αφήσει στη μέση κι αυτό δυστυχώς με προδιέθεσε αρνητικά για το υπόλοιπο της ανάγνωσης. Δυσκολεύτηκα να το ολοκληρώσω, αλλά για καλή μου τύχη, στα τελευταία κεφάλαια ο πρωταγωνιστής βρίσκεται στο Παρίσι, μια πόλη που αγαπώ και χαίρομαι να διαβάζω γι’ αυτήν. Όπως πολύ σωστά το θέτει ο Κέρουακ:

Παρίσι, μια μαχαιριά στην καρδιά, τελικά.

Jack Kerouac

Φωτογραφία: Azymmetry.

Τέλος, μέσα από αυτό το μικρό ανάγνωσμα έμαθα για τη γενιά των μπήτ ή κατα λέξη, την κουρασμένη γενιά (beat generation). Οι beats σχημάτισαν ένα λογοτεχνικό κίνημα κατά τη μεταπολεμική περίοδο, μέσα από το οποίο κήρυτταν την ελευεθερία του ενστίκτου και της φαντασίας. Εκτός από τον Κερουάκ, άλλα γνωστά μέλη του κινήματος αυτού είναι οι Άλεν Τζίνσμπεργκ, Γκρέγκορυ Κόρσο και Λώρενς Φερλινγκέτι.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πλέθρον, σελίδες 221, στην τιμή των 13€.