Πρώτη φορά γνώρισα τη γραφή του Κορτώ με τον Άνθρωπο που έτρωγε πολλά (εκδόσεις Καστανιώτη, 2012) το βιβλίο που πρώτα απ’ όλα με ενθουσίασε με τον τίτλο του. Για να ανακαλύψω στη συνέχεια την κυριολεκτική σημασία του τίτλου, σε ένα βιβλίο αστείο και πρωτότυπο με θέμα τι άλλο; Το φαγητό.

Έρως ανίκατε μάσαν
Τρία χρόνια μετά και αφού έχει μεσολαβήσει η τεράστια αναγνώριση του Βιβλίου της Κατερίνας, ο Κορτώ επιστρέφει σε ένα αγαπημένο του θέμα, στο φαγητό. Και ομολογουμένως η επιστροφή του στα ευθυμογραφήματα μου προσέφερε ίσως την πιο αστεία ανάγνωση αυτής της χρονιάς.

Ο Κορτώ ήδη από την αρχή του βιβλίου μας κάνει γνωστές τις προθέσεις του, παραθέτοντας το αρχαίο ρητό «Το γέλιο είναι η φωνή της ευτυχίας», συμπληρώνοντας φυσικά τον ήδη αστείο τίτλο και το εξώφυλλο.

Το βιβλίο Έρως ανίκατε μάσαν (εκδόσεις Πατάκη, 2015) είναι χωρισμένο σε μικρές ιστορίες, γεγονός που το κάνει πιο εύκολο στην ανάγνωση, οι οποίες στην πλειονότητά τους σχετίζονται έμμεσα, αλλά κυρίως άμεσα με το φαγητό. Δύσκολα βρίσκει κανείς ένα βιβλίο το οποίο μπορεί να τον κάνει να γελάσει, πόσο μάλλον σε κάθε σελίδα- ωστόσο ο Κορτώ τα καταφέρνει πολύ καλά. Το χιούμορ του αναβλύζει ακόμη και στις πιο πικρές καταστάσεις. Γράφει προσωπικές του ιστορίες και γεγονότα, με ορμητική προφορικότητα (αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς όπως γράφει και ο ίδιος), η οποία σε κάνει να μην θέλεις να σταματήσεις την ανάγνωση.

Με το χαρακτηριστικό του ύφος ο Κορτώ μας μιλά χωρίς κανένα κόμπλεξ για την καθημερινότητά του, τις ευχάριστες αλλά και τις δυσάρεστες στιγμές δεν διστάζει να αντιμετωπίσει με χιούμορ ακόμη και τα πιο τραγικά γεγονότα. Με κάθε ευκαιρία επισημαίνει, με τον μοναδικό του τρόπο, τη δύναμη του γέλιου, το οποίο μπορεί να γεννηθεί ακόμη και στις πιο επίπονες καταστάσεις.

Με καυστικό τρόπο καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να αναγνωρίσει στιγμές που και ο ίδιος έχει ζήσει και να ταυτιστεί (απόσπασμα από την ιστορία «Τετράφυλλα και τρίφυλλα»):

«Την τέταρτη ημέρα με μακαρόνι σερί αρχίζει να σε πιάνει τεταρταίος. Βλέπεις τη ζωή σου σαν μία ατελείωτη ευθεία νούμερο 6 και λες: έτσι θα πορευτώ από δω και μπρος και καταριέσαι τον Μάρκο Πόλο που μας έφερε τα ζυμαρικά από την Κίνα αντί να περάσει και μια βόλτα από Ινδία που τρώνε τα κρέατα με τις σαλτσούμπες, γι’ αυτό είναι όλοι χοντροί και ευτυχισμένοι».

Έρως ανίκατε μάσαν

Πες μου κάτι να γελάσω είναι ο τίτλος του επιμέτρου του βιβλίου, το οποίο κλείνει με ένα γλυκόπικρο χαμόγελο. Σίγουρα πάντως ο Κορτώ πέτυχε το στόχο του να μοιραστεί το αγαθό το γέλιου μαζί μας και να μας προσφέρει ένα βιβλίο στο οποίο μπορούμε να ανατρέξουμε κάθε στιγμή που χρειαζόμαστε λίγο από αυτό.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη | Σελίδες: 260 | Τιμή: 11,95€