Πώς δημιουργούν τα σπουδαία μυαλά: το παιχνίδι της έμπνευσης, οι εμμονές και οι καθημερινές συνήθειες.

Θα ξεκινήσω αυτή την κριτική φωτογραφίζοντας μία ρουτίνα, μεταφορικά και κυριολεκτικά, τη δική μου, οποία είναι ξύπνημα νωρίς/καφές/διάβασμα. Αυτό ακριβώς είναι το θέμα του βιβλίου Η τέχνη της ρουτίνας (Εκδόσεις Key Books, 2014), το οποίο πραγματεύεται τα καθημερινά τελετουργικά. Συγκεκριμένα τα τελετουργικά των σημαντικότερων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών που έζησαν από τον 17ο αιώνα και μετά.

Η τέχνη της ρουτίνας
Αυτό το οποίο αρχικά κέρδισε το ενδιαφέρον μου, είναι το εξαιρετικό εξώφυλλο (σχεδιασμένο από τους k2design). Το εξώφυλλο εισάγει αμέσως τον πιθανό αναγνώστη σε ένα παιχνίδι· στο οποίο καλείται να μαντέψει εννέα σημαντικές προσωπικότητες έχοντας μόνο τα βασικά χαρακτηριστικά του καθενός. Αμέσως μετά, ανοίγοντας τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, υπάρχει η αποκρυπτογράφηση του εξωφύλλου και η στιγμή που ο κάθε αναγνώστης μετράει πόσα πρόσωπα μάντεψε σωστά.

Ακόμη, η ελληνική απόδοση–«Η τέχνη της ρουτίνας» αντί «Daily Rituals», κάνει το βιβλίο σίγουρα πιο ελκυστικό. Ενώ, ενδιαφέρουσα είναι η προσθήκη, μετά την εισαγωγή του συγγραφέα, μίας σειράς από σχεδιαγράμματα (σε σελίδες illustration) με το ημερήσιο πρόγραμμα μερικών προσώπων για τα οποία θα διαβάσουμε στη συνέχεια.

Ξεκινώντας, το βιβλίο είναι πολύ ευχάριστο και εύκολο στην ανάγνωση, δεδομένου ότι οι μικρές «βιογραφίες» για κάθε πρόσωπο έχουν περίπου έκταση δύο σελίδων, αλλά αυτό ποικίλει.

Ο συγγραφέας αποδομεί, μέσα από τις καθημερινές τους συνήθειες ένα εύρος προσωπικοτήτων που ανοίγεται από τον Μαρσέλ Προυστ έως τον Andy Warhol. Καταγράφει με αντικειμενικότητα και μεγάλη ακρίβεια τις ιδιαιτερότητες του καθενός και ανακαλύπτει τις παράξενές τους συνήθειες. Από την εμμονή του Μπαλζάκ με τον καφέ, μέχρι την καθημερινή περιποίηση της γενειάδας του Φρόυντ και τις ολοήμερες επισκέψεις του Μαρξ στο Βρετανικό Μουσείο. Όπως αναφέρει και στην εισαγωγή, ο σκοπός του συγγραφέα είναι να ανακαλύψει το πρόγραμμα αυτό το οποίο μεγιστοποιεί τη δημιουργικότητα. Και απαντά στο ερώτημα με τον πιο σωστό τρόπο– δηλαδή δίνοντας παραδείγματα.

DSC_001500r

Αναμφίβολα, η δουλειά του συγγραφέα, Mason Currey, είναι κάτι παραπάνω από φανερή, αφού το βιβλίο του συγκεντρώνει 141 «βιογραφίες» καθώς και τη δική του ιστορία, ενώ η απαρίθμηση των πηγών του φτάνει σχεδόν τις 20 σελίδες. Ο ίδιος έχοντας ξεκινήσει διαδικτυακά με το ίδιο θέμα μοιράζεται μαζί μας το ενδιαφέρον του για τις παράξενες συνήθειες σημαντικών προσώπων της διανόησης, κάνοντας ένα ιδιαίτερο θέμα άμεσο και προσφέροντας μία διαφορετική οπτική στην κατηγορία των βιογραφιών.

«Όταν δουλεύω αφήνω το σώμα μου έξω από την πόρτα όπως οι μουσουλμάνοι βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο τζαμί» Πάμπλο Πικάσο

Νομίζω ότι η Τέχνη της ρουτίνας είναι βιβλίο το οποίο πρέπει να διαβαστεί σαν ένα ευχάριστο εγχειρίδιο και όχι σαν μυθιστόρημα, χωρίς αυτό να είναι αρνητικό. Κάθε μικρή βιογραφία μπορεί να διαβαστεί μόνη της και όχι σε σχέση με τις υπόλοιπες και καθώς το θέμα του βιβλίου μπορεί να κουράσει για συνεχόμενη ανάγνωση. Παρ’ όλα αυτά η Τέχνη της ρουτίνας καταφέρνει να προσεγγίσει την κατηγορία της βιογραφίας με χιούμορ και να μας κάνει, μέσα από τις ιδιαιτερότητές τους, να νιώσουμε λίγο πιο κοντά στις σημαντικότερες προσωπικότητες των τελευταίων χρόνων.

«Συχνά απολαμβάνω να δουλεύω με χανγκόβερ, γιατί το μυαλό ου σφύζει από ενέργεια και έτσι μπορώ να σκεφτώ πολύ καθαρά» Φράνσις Μπέικον

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books σε μετάφραση της Χριστιάνας Μυγδάλη. Σελίδες : 292 | Τιμή:14,25€