Το μπεστ σέλερ Για ένα αγόρι είναι το τρίτο και μαζί με το High Fidelity και πιο γνωστό βιβλίο του Nick Hornby. Πρόκειται για ένα κωμικό και συγκινητικό μυθιστόρημα για το τι σημαίνει να μεγαλώσεις, να παραμένεις νέος και ταυτόχρονα να μαθαίνεις να είσαι υπεύθυνος.

Για ένα αγόρι

Ο Γουίλ Φρίμαν είναι τριάντα έξι ετών και δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να κάνει παιδιά. Είναι ο πιο κουλ εργένης μιας και ξέρει πώς να ντυθεί και που να διασκεδάσει. Ζει σ΄ ένα μοντέρνο διαμέρισμα στο κέντρο του Λονδίνου και δεν χρειάζεται να εργάζεται χάρη στα δικαιώματα που εισπράττει από ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι που έγραψε ο πατέρας του. Πρόκειται για ένα ηλίθιο τραγουδάκι με τίτλο «Σούπερ έλκηθρο του Άγιο-βασίλη», το οποίο έχει διασκευαστεί «τουλάχιστον εκατό καλλιτέχνες», κάτι που αποφέρει στον κληρονόμο των δικαιωμάτων ένα υψηλό εισόδημα. «Κάθε μέρα σηκωνόταν το πρωί με την πρόθεση να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα της σταδιοδρομίας του μια και καλή· καθώς η μέρα προχωρούσε, όμως, η διακαής επιθυμία του να βρει μια θέση στον έξω κόσμο έσβηνε».

Η τυχαία γνωριμία του όμως με μια χωρισμένη μητέρα είναι καθοριστική για τη ζωή του, αφού αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία μέσα σε μια σχέση με μία γυναίκα που έχει προτεραιότητα την ανατροφή του παιδιού της. Έτσι επινοεί την ύπαρξη ενός γιου, για να γραφτεί σε σύλλογο διαζευγμένων γονέων και να κάνει νέες γνωριμίες. Με αυτό τον τρόπο ο Γουίλ θα γνωρίσει τον Μάρκους ένα 12 χρόνο αγόρι λίγο διαφορετικό από τα άλλα. Ο Μάρκους ακούει Joni Mitchell και Μότσαρτ, φροντίζει τη καταθλιπτική και με αυτοκτονικές τάσεις μητέρα του και ποτέ δεν είχε στην κατοχή του ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Ο μικρός θα δει στο πρόσωπο του Γουίλ την πιθανότητα ενός φίλου και κάπου εκεί είναι που οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν για να μάθει ο ένας στον άλλο πως οι άνθρωποι ωριμάζουν και εξελίσσονται σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Το μυθιστόρημα του Ν. Χόρνμπυ, εκπροσωπεί επάξια τη γενιά των σαρανταπεντάρηδων που ζουν στη μεγάλη πόλη, έχουν ενηλικιωθεί με το ροκ και την ποπ μουσική και προβληματίζονται γύρω από το γάμο, τα παιδιά και τη φιλία. Το βιβλίο χρησιμοποιώντας εικόνες ρεαλιστικές, βγαλμένες από την καρδιά της ποπ κουλτούρας των 90ς στην Αγγλία, καταφέρνει να φέρει στο προσκήνιο και να προβληματίσει σχετικά με την αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών, την κατάθλιψη και τον σχολικό εκφοβισμόΓια ένα αγόρι

Η αφήγησή του Χόρνμπυ είναι ξεκούραστη, άμεση και έχει σάουντρακ, αφού κάθε τόσο μας αναφέρει τα τραγούδια που συμπληρώνουν τη μυθοπλασία. Η σύγκρουση της μητέρας με τον δωδεκάχρονο γιο της παίρνει σχήμα από τις μουσικές προτιμήσεις, με τον Μπομπ Ντίλαν να ανταγωνίζεται τον Κερτ Κομπέιν. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τίτλος του βιβλίου είναι εμπνευσμένος από το τραγούδι των Nirvana «About a girl». Η ροή της αφήγησης είναι γεμάτη από μικρές εκπλήξεις, με τη λογική δηλαδή ότι δεν συμβαίνουν τα αναμενόμενα. Αυτό από την άλλη δεν σημαίνει ότι τα πράγματα εξελίσσονται πέρα από την απλή λογική. Εν ολίγοις οι ήρωες του Χόρνμπυ είναι φυσιολογικοί άνθρωποι που επικοινωνούν μέσα από πραγματικούς διαλόγους. Αν πρέπει να εγκωμιάσουμε κάτι στον συγκεκριμένο συγγραφέα είναι το ταλέντο του να αναδεικνύει τα φυσιολογικά πράγματα. Δεν επιχειρεί να διατυπώσει τις μεγάλες ιδέες: δεν θα έγραφε ποτέ, για παράδειγμα, όπως ο συνομήλικός του Γάλλος Ουελμπέκ, ότι στο σεξ μπορούν να εφαρμοστούν οι κανόνες παιχνιδιού της φιλελεύθερης οικονομίας.

Τέλος να αναφερθεί ότι το βιβλίο μεταφέρθηκε στο κινηματογράφο ελαφρώς παραλλαγμένο το 2002 με πρωταγωνιστές τους Χιου Γκραντ, Ρέιτσελ Γουέιζ, και Νίκολας Χολτ . Αν και το βιβλίο είναι σαφώς ανώτερο η ταινία απέσπασε θετικά σχόλια και συνοδεύτηκε από ένα συμπαθητικό σάουντρακ.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Σελίδες 312 | Τιμή: 7,00 € | Μετάφραση των Χίλντα Παπαδημητρίου και Σώτη Τριανταφύλλου.