1925-1945. Σε αυτά τα χρονικά πλαίσια κινείται το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Άλκης Ζέη Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, κι είναι οι 392 σελίδες λίγες, πολύ λίγες για να χορτάσει ο αναγνώστης τις ιστορίες της ζωής της.

Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο

Ξεκινώντας από τη γέννησή της και ολοκληρώνοντας την αφήγηση με τον γάμο της, η Ζέη, ή μάλλον καλύτερα η Άλκη –τόσο κοντά της έρχεσαι με αυτό το βιβλίο–, μας ταξιδεύει στη Σάμο κι από εκεί στην Αθήνα του μεσοπολέμου, της κατοχής, του εμφυλίου. Χρόνια δύσκολα που μόνο όσοι τα έζησαν μπορούν στα αλήθεια να πουν πόσο σκληρά ήταν. Κι όσες ιστορίες κι αν έχεις ακούσει έως τώρα, σου υπογράφω πως αυτές της Άλκης θα τις ζήσεις στο «πετσί» σου και θα σε κάνουν να βουρκώσεις ως και να κλάψεις γοερά.

Ξεχώρισα το κομμάτι που αναφέρεται στα Δεκεμβριανά και την ανατριχιαστική περιπέτεια επιβίωσης της Ζωρζ Σαρή, το τέχνασμα που χρειάστηκε να κάνουν η Άλκη και η αδερφή της η Λενούλα για να σώσουν την εβραία φίλη τους Λίντα από τους Γερμανούς αλλά ιδιαιτέρως το παρακάτω απόσπασμα από την επίσκεψη της Άλκης και του –άντρα της– Σεβαστίκογλου στο σπίτι του Κουν:

… κι ήταν σαν να υπήρχανε μόνο οι δυο τους και το θέατρο. Λες και δεν υπήρχαν Κατοχή και πείνα, λες και δεν υπήρχε κρεμασμένο από το ταβάνι ένα φανάρι που όσοι δεν είχαν ψυγείο έβαζαν εκεί μέσα τα φαγητά. Λες και μέσα στο φανάρι δεν υπήρχε ένα μόνο τσίγκινο πιάτο σκεπάσμένο μ’ένα κομμάτι εφημερίδα…

Ναι του Κάρολου Κουν και δεν είναι ο μόνος καταξιώμενος καλλιτέχνης που παίζει το ρόλο του στη ζωή της Άλκης από τα νεαρά της χρόνια, καθώς στην αυτοβιογραφία της αναφέρονται μεταξύ άλλων η Διδώ Σωτηρίου, ο Γκάτσος, ο Πολίτης, η Μελίνα, ο Εμπειρίκος, ο Ελύτης, ο Χατζιδάκις κι άλλοι πολλοί που συντέλεσαν σημαντικά στο φορμάρισμα της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας. Απίστευτο δεν είναι που όλοι αυτοί στους οποίους σήμερα αναφερόμαστε με δέος, ήταν τότε μέλη του καλλιτεχνικού «σιναφιού» της εποχής; Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως μέσα από αυτό το καλλιτεχνικό σινάφι, γεννήθηκε το 1943 ο Ίκαρος, ο εκδοτικός οίκος που ακόμη και σήμερα διατηρεί το βιβλιοπωλείο του στην από τότε οδό… Βουλής 4.

Πέρα από τα δυσάρεστα όμως και σκληρά γεγονότα που ξεδιπλώνονται στο βιβλίο, να πω πως υπάρχουν πολλά ευχάριστα και χιουμοριστικά που αποτυπώνουν στο μυαλό σου την αγνότητα της εποχής και σε κάνουν να επαναπροσδιορίσεις την ερμηνεία της λέξης «ευτυχία». Δε θα ξεχάσω με τίποτα τη λαχτάρα της Άλκης να γράψει για το κουκλοθέατρο του σχολείου και το ταλέντο της να «γεννά» κλαψωδίες με πρωταγωνιστή τον Κλούβιο, τον δικό της αλλιώτικο Οδυσσέα.

IMG_6597

Ένα βιβλίο που χωρίς δεύτερη σκέψη απέκτησε μια θέση ανάμεσα στα αγαπημένα μου και που θα ξαναδιάβαζα πολύ ευχάριστα.
Τέλος εδώ, μπορείτε να δείτε την Άλκη να μιλά αναλυτικά για την αυτοβιογραφία της.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σελίδες 392, στην τιμή των 14.88€. Διαθέσιμο και σε e-book.