Στις Γυναίκες (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014), σύμφωνα με τον ίδιο ― το καλύτερό του έργο, ο Charles Bukowski επιστρέφει στο αγαπημένο του θέμα. Μέσα σε αυτό, περιγράφει αληθινά και μη γεγονότα της ζωής του με έναν σχεδόν κυνικό ρεαλισμό, ο οποίος στην πραγματικότητα συγκαλύπτει τον έντονα συναισθηματικό χαρακτήρα του. Είναι η περίοδος της ζωής του όταν, μετά τα πενήντα του χρόνια, έχει αναγνωριστεί το συγγραφικό του έργο και ο ίδιος αρχίζει να απολαμβάνει τα αποτελέσματα της φήμης του. Ζει με μεγαλύτερη οικονομική άνεση, ταξιδεύει συνεχώς για δημόσιες αναγνώσεις και λαμβάνει πλήθος γραμμάτων και επισκέψεων από τους αναγνώστες του.

Charles Bukowski

Αυτή ακριβώς την αλλαγή στη ζωή του σηματοδοτεί ήδη από τις πρώτες γραμμές του έργου του:

«Ήμουν πενήντα χρονών και είχα τέσσερα χρόνια να πέσω στο κρεβάτι με γυναίκα. Δεν είχα φιλίες με γυναίκες. Ούτε μία.»

Το ύφος του είναι τραχύ, ρεαλιστικό και αθυρόστομο, χαρακτηριστικό πάντως της γραφής του συγγραφέα. Γράφει για την ίδια του τη ζωή, σχεδόν σαν να μην τον νοιάζει τίποτα, ωστόσο πίσω από τις γραμμές του, τις οποίες χρησιμοποιεί ως άμυνα, κρύβεται η ευαισθησία του. Συγκινείται έντονα και προβαίνει συχνά σε λυρικές εξάρσεις, μέσα σε ένα περιβάλλον μεθυσμένο και γεμάτο ηδονή. Παρ’όλα αυτά στο υπόβαθρο των σκηνών του πάντοτε ακούγεται κλασσική μουσική.

Όπως γράφει ο ίδιος «Αν έχεις χάσει την ψυχή σου και το ξέρεις, τότε έχει μείνει λίγη ακόμα ψυχή για να χάσεις».

Στις Γυναίκες, ο Charles Bukowski περιγράφει ανενδοίαστα, με χαλαρό τόνο, αυτή την περίοδο της ζωής του, η οποία κυριαρχείται από δύο στοιχεία: τις γυναίκες και το ποτό. Πίνει αδιάκοπα και καταγράφει ευθέως τη σχέση του με τις γυναίκες.

Η ιδιαιτερότητά του, συχνά θεωρείται ανωριμότητα και ο τρόπος που αντιμετωπίζει το αντίθετο φύλο έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως μισογυνισμός• κάτι το οποίο στην πραγματικότητα αυτό αντιστοιχεί μόνο σε μία επιφανειακή ανάγνωση. Εκπρόσωπος του «βρώμικου ρεαλισμού», περιγράφει την αλλαγή του τρόπου ζωής του, η οποία χρονικά συμβαδίζει με μία ριζική αλλαγή στην αμερικανική κοινωνία με τρόπο δηκτικό, αναζητώντας συνεχώς τον ρομαντισμό σε κάθε τι που κάνει.

Δεν είναι στην πραγματικότητα επιθετικός και ωμός, αλλά παρατηρεί και σαρκάζεται με την επιθετικότητα και την ωμότητα της κοινωνίας στην οποία ζει. Χρησιμοποιεί το σαρκασμό συνεχώς, με στόχαστρο τα άτομα γύρω του, τους άλλους ποιητές και συγγραφείς, τον αμερικανικό τρόπο ζωής και πιο συχνά, τον ίδιο τον εαυτό του.

Charles Bukowski

Και φυσικά, όπως και στα περισσότερα έργα του, κλείνει το βιβλίο με το χαρακτηριστικό, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στις προηγούμενες σελίδες του, σαν μία επιβεβαίωση της ζωής του, η οποία συνεχίζεται παρά τα όσα συμβαίνουν.

Χαρακτηριστικό δείγμα της γραφής του Charles Bukowski, οι Γυναίκες είναι ένα βιβλίο για όσους έχουν ήδη δοκιμάσει και εκτιμήσει τα βιβλία του συγγραφέα, είτε για κάποιον που θέλει να γνωρίσει το ιδιαίτερο ύφος του, το οποίο ακολουθεί σε κάθε γραφή του. Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα απολαυστικό, αλλά σίγουρα όχι χαλαρό.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση από τον Γιώργο – Ίκαρο Μπαμπασάκη . Σελίδες: 480 | Τιμή: 16,53 €