Σάββατο πρωί, στην καθιερωμένη μου βόλτα για αναζήτηση βιβλίων, του ιδανικού ροφήματος, της πιο όμορφης λιακάδας, της ευτυχίας έπεσε το βλέμμα μου στο βιβλίο Δάχτυλα πάνω στο σώμα της (εκδόσεις Πατάκη, 2015). Το εξώφυλλο, ο τίτλος, μία ενοχή που δεν είχα διαβάσει κανένα βιβλίο του Μάνου Κοντολέων, κι έτσι απλά τα δάχτυλά του μπλέχτηκαν με τα δικά μου! Ο κόσμος της Λίας.

Μάνος Κοντολέων

Μία ζωή όπως οι άλλες. Μια ίδια με τις άλλες. Σταθερή, κανονική, με τη φυσική ροή των πραγμάτων που επιβάλει η ελληνική κοινωνία στη γυναικεία φύση. Αυτό ήθελε να είναι η Λία ή τουλάχιστον αυτό προσπαθούσε να είναι πάντα. Επιβάλλοντας στον εαυτό της μία αόρατη φυλακή από δάχτυλα ανεπιθύμητα, από δάχτυλα άγρια, άτσαλα, δάχτυλα που την έσφιγγαν, την αηδίαζαν, δάχτυλα που ποτέ δεν κατάφεραν να την αγγίξουν.

Η Λία κατάφερνε να πνίγεται ανάμεσα στα ανεπιθύμητα και να πνίγει όλα εκείνα τα επιθυμητά. Τα ένστικτά της που την οδηγούσαν στην έλξη προς το γυναικείο κορμί, τη ζωή της που της δόθηκε για να τη ζήσει, την ευτυχία της. Αυτήν που αποφάσισε να θυσιάσει στο βωμό του καθωσπρεπισμού.

Όχι, δεν είναι απλώς ένα ακόμα μυθιστόρημα για τη διαφορετικότητα και τα κατεστημένα κοινωνικά όρια. Δεν είναι μόνο αυτό. Ο Μάνος Κοντολέων καταφέρνει να εισβάλει μέσα στον γυναικείο ψυχισμό και να ανασύρει έννοιες που είναι απλώς καθιερωμένες, παγιωμένες, δεν είναι όμως και ξεκάθαρες. Ποια είναι τα όρια της σεξουαλικότητας; Κι ως πού φτάνει η επιρροή της κοινωνίας σε αυτήν; Την ευνουχίζει, τη διαβρώνει, την στερεοποιεί. Κι όμως η Λία θα βρει τη δύναμη, να ερωτευτεί, να αγαπήσει ένα γυναικείο σώμα, το δικό της.

Πώς να περιορίσεις τη ζωή σε πλαίσια; Ένα μυθιστόρημα αληθινό, βαθύ. Μία εξομολόγηση, γραμμένη στο σήμερα, που αφορά σε κάθε γυναίκα που προσπαθεί να προσαρμοστεί στα άκαμπτα καλούπια μίας κοινωνίας στερεότυπης. Μία ιστορία γραμμένη για το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ευτυχία. Το δικαίωμά του να ενεργεί σαν ελεύθερος πολίτης. Γιατί το ερωτικό ένστικτο, είναι μία πράξη πολιτική.

Μάνος Κοντολέων

Το μυθιστόρημα Δάχτυλα πάνω στο σώμα της του Μάνου Κοντολέων κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Σελίδες:422  | Τιμή: 16,60€