Η κυρία στον καθρέφτη είναι ένα μικρό διήγημα και, ταυτόχρονα, αρκετά πυκνογραμμένο με ιδιαιτέρως πλούσια νοήματα.

Η κυρία στον καθρέφτη

Σε μόλις 8 σελίδες, η Βιρτζίνια Γούλφ καταφέρνει να σκιαγραφήσει το πορτρέτο της ηρωίδας μας, της Ισαβέλλας. Ως γνήσια εκπρόσωπος του μεταμοντερνισμού, η συγγραφέας αναπτύσσει εκτενώς την ψυχογραφία της Ισαβέλλας χρησιμοποιώντας συμβολισμούς με πιο αντιπροσωπευτικό, αυτόν του καθρέφτη. Ταυτόχρονα, υιοθετώντας την κυκλική μέθοδο αφήγησης, μας προειδοποιεί από πολύ νωρίς για τον κίνδυνο που κρύβουν οι καθρέφτες:

Οι άνθρωποι δε θα’ πρεπε να αφήνουν καθρέφτες κρεμασμένους στα δωμάτιά τους, όπως δε θα’ πρεπε να αφήνουν ανοιχτά τα μπλοκ των επιταγών ή επιστολές που ομολογούν κάποιο ειδεχθές έγκλημα.

Στην αρχή ο καθρέφτης παρουσιάζεται ως αντικείμενο που προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα σε ο,τι περιέχεται στον αντικατοπτρισμό του, ανεξάρτητα απ’ τις αλλαγές που συντελούνται στο πραγματικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, λειτουργεί σαν φίλτρο που ωραιοποιεί αντικείμενα προσδίδοντας τους μία εξιδανικευμένη διάσταση, όπως τα γράμματα που βρίσκονται αφημένα, σαν από πάντα, στο μαρμάρινο τραπέζι της Ισαβέλλας, σε πλήρη αρμονία με τα υπόλοιπα αντικείμενα, και φαντάζουν ότι είναι σίγουρα γράμματα κάποιου εραστή. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο καθρέφτης γίνεται σύμβολο ναρκισσισμού που εύκολα μπορεί κάποιος να εγκλωβιστεί μέσα του.

Όλα αυτά όμως, μέχρι την στιγμή που και η ίδια η ηρωίδα θα αποτελέσει μέρος του κάδρου του αντικατοπτρισμού. Τότε, ο καθρέφτης μετατρέπεται σ’ αυτό που ήταν πάντα, ένα μέσο αντανάκλασης της αλήθειας, απογυμνωμένο από κάθε διακοσμητικά φκιασίδια να εγκλωβίζει την φθορά του σώματος και την μοναξιά της ύπαρξης. Εκεί όπου τα ερωτικά γράμματα μετατρέπονται σε απλήρωτους λογαριασμούς. ♦

Berthe Morisot The Psyche mirror 1876

Berthe Morisot – The Psyche mirror – 1876

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπιλιέτο σε μετάφραση της Βάνιας Σύρμου-Βεκρή. Σελίδες: 8 | Τιμή: 5,30€

Διαβάστε την πρόσφατη κριτική μας για το κορυφαίο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ Μέχρι το Φάρο (εκδόσεις Οδυσσέας, 1981) όπου θα γνωρίζουμε για μια οικογενειακή σύγκρουση αναφορικά με μια εκδρομή στο φάρο, σε ένα κοντινό νησί, που θα ξεγυμνώσει τους ήρωες και τα συναισθήματά τους.