33 φωτογραφικές λήψεις

Ένας «νέος» άνθρωπος! Ένας «νέος» άνθρωπος θα «γεννηθεί» από τη σοσιαλιστική επανάσταση στην Κούβα, έλεγε ο Guevara σε ομιλία του. Ο Che Guevara, παππούς του συγγραφέα Canek Sánchez Guevara ήταν ένας από τους ηγέτες της κουβανικής επανάστασης που το 1959 πέτυχε την ανατροπή της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα και την καθιέρωση μιας κομμουνιστικής κυβέρνησης στο νησί της Κούβας, με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο.

 

Canek Sánchez Guevara

Παρόλη την επιτυχία της επανάστασης, 35 περίπου χρόνια μετά, το 1994, ο ήρωας του βιβλίου 33 στροφές (εκδόσεις Ίκαρος, 2016) κάθε άλλο παρά «νέος» άνθρωπος αισθάνεται. Παλιός· παλιός και βρόμικος. Αγαπά τη χώρα του αλλά δεν ταιριάζει εκεί. Όλα γύρω του υποταγμένα σε μια παλίρροια που πέρασε, σ’ έναν διευθυντή μιας υπηρεσίας, σ΄ έναν γρατσουνισμένο δίσκο που ηχεί ασταμάτητα. Απαυδισμένος από την υπαρξιακή του μιζέρια και ταυτόχρονα εθισμένος σε αυτή. Δεν γνωρίζουμε το όνομα του. Μόνο το χρώμα του και αυτό που αγαπά περισσότερο˙ μια ρωσίδα γειτόνισσά του. Δεν είναι τίποτα, δεν είναι κανείς. Ακριβώς όπως και η χώρα του. Ένα νησί που η ζωή είναι ακινητοποιημένη εδώ και χρόνια.

«Το ρούμι είναι η ελπίδα του λαού» σκέφτεται. Ενός λαού που άφησε την ιστορία να τον παρασύρει.

Η επανάσταση μια μα μέσα του πολλές. Θέλει να τις βιώσει. Θέλει να τις απαθανατίσει με μια παλιά φωτογραφική μηχανή.

«Ο χρόνος περνάει αλλά τα χρόνια μένουν» σκέφτεται καθώς φωτογραφίζει κάθε μέρα και μια νέα επανάσταση: ένα αυθόρμητο συλλαλητήριο, μια ομάδα ανθρώπων στη θάλασσα που προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα, μια παρέα νέων που διασκεδάζει. Τόσες πολλές μικρές επαναστάσεις όσα και τα αρνητικά των φωτογραφιών. Τόσα αρνητικά όσες και οι στροφές ενός δίσκου.

Κοιτάζει τη θάλασσα. Θέλει να φύγει. Θα το κάνει. Από τη θάλασσα, «το παραπέτασμα που μας προστατεύει και μας εγκλείει».

33 στροφές / Canek Sánchez Guevara

Ο Κανέκ Σάντσες Γκεβάρα, μέσα σε λιγότερες από εκατό σελίδες, γίνεται ένας από τους επικριτές του καθεστώτος του Φιντέλ Κάστρο. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο Κάστρο μετατράπηκε από νεαρός επαναστάτης σε γηραιός δικτάτορας. Άλλωστε όπως τονίζει, δεν κρίνει την Κούβα επειδή είναι κομμουνιστικό κράτος αλλά επειδή δεν είναι. Ο Κανέκ Γκεβάρα έζησε λίγο. Πέθανε λίγο μετά τα 39 του χρόνια, ηλικία που πέθανε και η μητέρα του αλλά και ο παππούς του, Τσε.

33 στροφές. Μια εξαιρετική ανάγνωση γεμάτη ιστορία, γεμάτη παρελθόν και «απέραντο» μέλλον. ♦

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη. Σελίδες: 104 |  Τιμή: 12,00€