Μου είχαν πει πως το Νεαρό άσπρο ελάφι (εκδόσεις Πατάκη, 2016) δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες του «χωμενιδικού» αναγνώστη. Εγώ πάλι, ολοκληρώνοντάς το αισθάνομαι ευγνωμοσύνη. Επιτέλους ο Χωμενίδης πέταξε από πάνω του μύθους και τεχνάσματα και μας συστήθηκε σαν ίσος προς ίσο. Βασικά ο Χωμενίδης, εξομολογήθηκε.

Χρήστος Χωμενίδης

Φτιάχνει περίτεχνα έναν ήρωα, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε, μα αυτήν τη φορά του δίνει την ψυχή του. Ο Χρήστος Χωμενίδης, ντύνεται Μηνάς Αβλάμης και κοιτά πίσω (ή γιατί όχι και λίγο στο μέλλον;). Ο Μηνάς είναι πρώην συγγραφέας, πρώην άνθρωπος του κόσμου, πρώην όμορφος που έχει επιλέξει να κάνει πλέον μια συμβατική ζωή με φόντο την Κέρκυρα.

«Δε σκόπευα ποτέ πια στο μέλλον να δεσμευθώ απέναντι σε κανένα άνθρωπο κατά κανέναν απολύτως τρόπο. Αδέσποτος ήθελα να γεράσω. Αλανιάρης. Να κοιμάμαι, να ξυπνάω όποτε γουστάρω όπου με βγάλει. Να έχω για μπούσουλα μοναδικό τις παρορμήσεις μου.»

Αναπάντεχα δέχεται μια πρόταση να εμφανιστεί κάπου ―δε θα σας αποκαλύψω περισσότερα― με δέλεαρ ένα καλομαγειρεμένο νεαρό άσπρο ελάφι, ό,τι πιο νόστιμο έχει γευτεί ποτέ στη ζωή του. Έπειτα βλέπουμε την εξέλιξη των πραγμάτων όσον αφορά την εμφάνισή του εκεί. Οι «αμαρτίες» ξεκινούν να πληρώνονται, ο Μηνάς υποχρεώνεται σε ένα flashback της ζωής του ―βασανιστικό για τον ίδιο θα έλεγα εγώ, μα συνάμα απολαυστικό για τον αναγνώστη― καθώς οι ενοχές προσωποποιημένες «γαργαλάνε» το είναι του. Ο Μηνάς όμως δε «μασάει», ενστερνίζεται άλλωστε την παρακάτω άποψη:

«Κάθε σταυρός έχει φτιαχτεί ακριβώς στα μέτρα εκείνου που τον κουβαλάει. Το βάρος του δε μοιράζεται όσο αγαθές προθέσεις και αν υπάρχουν. Ο πόνος είναι υπόθεση εντελώς προσωπική…»

Κι αφού όλα τα υπέρ και τα κατά του ασυμβίβαστου βίου του έχουν πέσει στο τραπέζι, ο Μηνάς τρέχει το δρόμο της άφεσης των αμαρτιών του. Μετανοεί έμπρακτα θυσιάζοντας το «τελευταίο» νόημα της ζωής του, το ελάφι. Το ελάφι, που για μένα εδώ είναι το ίδιο το βιβλίο ―ομώνυμα κιόλας―. Ο Αβλάμης εξιλεώνεται θυσιάζοντας στο βωμό της συγχώρεσης το ελάφι, κι ο Χωμενίδης χαρίζοντας μας αυτό το βιβλίο. Τα συμπεράσματα δικά σας αγαπητοί αναγνώστες!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Σελίδες 317 | τιμή 16.60€.