Αν είχα μία ευχή, θα ήταν έστω για μία σελίδα να γινόμουν ένας απ’ αυτούς τους περιθωριακούς, αντισυστημικούς, αντιεξουσιαστές ήρωες του Ρομπέρτο Μπολάνιο! Ένα φύλλο στον άνεμο που μέσα από μία μη «καθεστωτική» ζωή πλανιέται σε δρόμους αυθεντικής αλητείας, λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και μίας σχεδόν ευτυχίας.

Ρομπέρτο Μπολάνιο

Μίας ευτυχίας που συναντά τη ζωή στους πιο απλούς δρόμους, που απολαμβάνει ένα φρούτο σα να είναι το πιο υπέροχο πράγμα στον κόσμο, που αντιλαμβάνεται το σεξ μέσα από μυρωδιές ιδρώτα και καπνού, που ζει χωρίς ενοχές, χωρίς αύριο.

Εκεί στους πιο απλούς δρόμους είναι που δίνει ραντεβού o λυρισμός του Μπολάνιο με μία τραγωδία. Όχι, δα! Ο έρωτας δεν είναι τραγωδία. Οι πράξεις όμως που κάνουμε για να τον εγκλωβίσουμε, να τον οικειοποιηθούμε, να τον κατακτήσουμε μπορεί να μας οδηγήσουν ακριβώς εκεί. Μπορεί και όχι. Ίσως το παγοδρόμιο δεν είναι ακριβώς αυτό. Ίσως είναι απλώς η αποκάλυψη της αλήθειας, η λύτρωση των ενστίκτων, η αποδοχή ενός λάθους και η συνέχεια μετά τον «χαλασμό». Το βιβλίο χωρίζεται στα τρία. Η ιστορία με κοινό άξονα την πόλη Ζ στην Ισπανία, ξεκινά, συνεχίζεται και κορυφώνεται από τρεις αφηγητές.

Τον Ρέμο Μοράν, έναν αυτοεξόριστο, αυτοκαταστροφικό Χιλιανό συγγραφέα που κατάφερε να δημιουργήσει μία νέα ζωή στη Ζ, να παντρευτεί και να χωρίσει, να αποκτήσει τελικά μία μικρή περιουσία (το δικό του κάμπινγκ). Μετά από δική του παρότρυνση βρίσκεται παράνομα στη Ζ, κι ο Γασπάρ Ερεδία, ένας περιθωριακός Μεξικανός ποιητής που αποδέχεται να δουλέψει ως νυχτοφύλακας στο κάμπινγκ. Το τελευταίο κομμάτι του παζλ αποτελεί ο Ένρικ Ροσκέγιες, ένας πανέξυπνος δημοτικός υπάλληλος, πλαδαρός, αδιάφορος, γεμάτος ανασφάλειες, βαθιά χωμένος σ’ ένα σύστημα το οποίο ωφελεί κι από το οποίο ωφελείται.

Ο καθένας από τους τρεις αφηγείται μία διαφορετική ιστορία, τη δική του. Στην πραγματικότητα όμως οι ιστορίες τους, οι ζωές του συγκλίνουν, συναντιούνται κι εξελίσσονται ταυτόχρονα. Και οι τρεις δημιουργούν διαφορετικού είδους σχέσεις με την πατινέρ Νούρια, ίσως την ομορφότερη γυναίκα της Ζ και τη ζητιάνα Κάρμεν. Δύο γυναίκες που περιπλέκονται με τον καύσωνα της Καταλονίας, με τη ανυπαρξία μιας κάποτε ζωής, με τη μελαγχολία των ανεκπλήρωτων στόχων, τις διαθέσεις του έρωτα και δημιουργούν ένα ντόμινο φτιαγμένο από τα ερείπια του παλατιού Μπενβινγκούτ. Εκεί όπου αποφασίζει ο Ένρικ Ροσκέγιες να δημιουργήσει ένα προσωπικό παγοδρόμιο για τη Νούρια, καταχράζοντας κονδύλια του δημοσίου. Έτσι ξεκινούν όλα… εκείνο το καλοκαίρι.

Ρομπέρτο Μπολάνιο

Ο συγγραφέας καταφέρνει να μετατρέψει ένα λυρικό λογοτέχνημα σε ένα αστυνομικό θρίλερ ή και το αντίθετο, με έναν τρόπο παράδοξο, αυθεντικό και εντελώς αυθόρμητο.

Το παγοδρόμιο είναι μία ιστορία για τα πολλά πρόσωπα του έρωτα, ένα βιβλίο γεμάτο από αντιθέσεις, που αιωρείται πάνω από πελάγη απέραντης θλίψης, με αέρηδες ευτυχίας και καταιγίδες μίας αόριστης μοναξιάς. ♦

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα, σε μετάφραση του Κρίτωνα Ηλιόπουλου. Σελίδες: 272 | Τιμή: 16,00€