Τίτλος: Θα κοιμηθούμε όταν γεράσουμε | Συγγραφέας: Pino Corrias | Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου | Εκδόσεις Κριτική

Χρονικογράφος και σεναριογράφος, ο Pino Corrias γράφει για πρώτη φορά μυθιστόρημα και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Πρωταγωνιστής, ο μεγιστάνας Όσκαρ Μαρτέλο, ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να κατακτήσει την Αιώνια Πόλη χρησιμοποιώντας κάθε μέσο: απάτη, δουλικότητα, κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά, πορνεία, ναρκωτικά. Ξεκινώντας από πολύ χαμηλά, έφτασε να κολυμπάει στο χρήμα, να κυκλοφορεί με πολυτελή αυτοκίνητα, να περιστοιχίζεται από ωραίες, μοιραίες αλλά και ανεγκέφαλες υπάρξεις. Η καλλονή σύζυγός του τον μισεί θανάσιμα, οι δυο κόρες του είναι νευρωτικές. Στόχος του, να κυριαρχήσει στην Τσινετσιτά. Συνοδοιπόροι του σ’ αυτή την κούρσα, ο Αντρέα, ο καλύτερός του φίλος, σεναριογράφος, και η Γιακαράντα, ηθοποιός, τόσο όμορφη όσο και απέραντα δυστυχισμένη, προορισμένη να κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Φυσικά, υπάρχει κι ένας νεαρός επιθεωρητής που έχει βαλθεί φιλότιμα να ξεσκεπάσει τις ανομίες του Όσκαρ.

Μια σκοτεινή εικόνα της Ρώμης αποκαλύπτεται στις σελίδες του βιβλίου. Χάρη στον φρενήρη ρυθμό του, το ενδιαφέρον του αναγνώστη παραμένει αμείωτο μέχρι το τέλος.

Έπειτα ήταν τα σπίτια των αρραβωνιαστικών, οι οποίοι επίσης ψήνονταν στα γρήγορα, των οποίων δεν θυμόταν ούτε το όνομα, τα έπιπλα όμως ναι, ειδικά τους καναπέδες και τα κρεβάτια, στα οποία έκανε έρωτα υποκρινόμενη οργασμούς που δεν ήρθαν ποτέ, κι εκείνο το γαλακτερό φως που περνούσε από τα παράθυρα το ξημέρωμα, ενώ αυτοί ροχάλιζαν κι εκείνη ξαγρυπνούσε στο προσκέφαλο της ομορφιάς της που κυλούσε και στράγγιζε, χωρίς να προσφέρει τίποτα.

Το βιβλίο τιμήθηκε το 2016 με το λογοτεχνικό βραβείο Ultima Frontiera “Carlo Cassola”. Πρόκειται να μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα γερμανικά και τα δανέζικα. Θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο από την εταιρία παραγωγής Casanova Multimedia.