Η ανάγνωση της Σκιάς στο σπίτι (εκδόσεις Κέδρος, 2016) άρχισε με ένα ανάμεικτο αίσθημα περιέργειας κι επιφύλαξης. Καλώς ή κακώς η λογοτεχνία τρόμου είναι ακόμα ελαφρώς αχαρτογράφητο έδαφος για τους έλληνες συγγραφείς, οπότε κι εγώ ξεκίνησα κάπως διστακτικά να περπατάω πάνω του.

Η σκιά στο σπίτι

Οφείλω να ομολογήσω ότι οι όποιοι ενδοιασμοί μου διαλύθηκαν ήδη από τις πρώτες σελίδες. Η ιστορία είναι μία κλασική ιστορία στοιχειωμένου σπιτιού στο οποίο αποφασίζει να ζήσει ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, Τάσος Βαρθαλίτης, μαζί με τα δύο παιδιά του μετά τον θάνατο της συζύγου του. Τις περισσότερες φορές άλλωστε, το έχω ξαναπεί και το πιστεύω ακράδαντα, αυτό που σε κερδίζει σε ένα βιβλίο δεν είναι τόσο η ιστορία, όσο ο τρόπος που θα επιλέξει να την χτίσει ο συγγραφέας.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Κωνσταντίνος Κέλλης δημιουργεί ολοκληρωμένους χαρακτήρες κι ένα ρεαλιστικό πλαίσιο στο οποίο ζουν και αναπνέουν. Ναι, σίγουρα κάτι μυστήριο συμβαίνει στο σπίτι. Αλλά, ταυτόχρονα, έχουμε να κάνουμε με έναν άντρα που έχασε πρόσφατα την γυναίκα του, με ένα έφηβο κορίτσι που καλείται να παίξει τον ρόλο της «μητέρας» και με ένα πεντάχρονο αγοράκι που παλεύει να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει στον κόσμο των μεγάλων.

Έχοντας δημιουργήσει λοιπόν ένα στέρεο έδαφος, ξεκινάει να υφαίνει σταδιακά έναν ιστό τρόμου, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές και κραυγαλέες σκηνές. Μία τέτοια επιλογή αφήγησης, δημιουργεί στον αναγνώστη το αίσθημα ότι ο συγγραφέας σέβεται την νοημοσύνη του, αλλά ταυτόχρονα θέλει να τον πάει κι ένα βήμα πιο πέρα αποκαλύπτοντας του ένα, όχι και τόσο ορθολογικό, ενδεχόμενο.

«Τα σπίτια ανάσαιναν, και οι ανάσες παλιών σπιτιών όπως αυτό είναι κοφτές και ακανόνιστες, σαν αυτές που παίρνουν γερόντια σε κρεβάτια νοσοκομείου γαντζωμένα στη ζωή από καλώδια και σωληνάκια.»

Αυτή η ισορροπία ανάμεσα στον ρεαλισμό και το μεταφυσικό συνδυασμένη με την ανάπτυξη, σε καίρια σημεία για την εξέλιξη της ιστορίας, σχεδόν άρτιων κινηματογραφικών σκηνών θρίλερ, έχει ως αποτέλεσμα ένα μυθιστόρημα στο οποίο η ατμόσφαιρα μυστηρίου και τρόμου να απλώνεται σε όλες τις σελίδες, μαζί και στο μυαλό μας. Η σκιά του σπιτιού κάποιες στιγμές ζωντάνευε επικίνδυνα, κάνοντας με να ρίξω και μία δεύτερη ματιά γύρω μου παρ’ όλο που η λογική έλεγε ότι ξεκάθαρα δεν υπήρχε λόγος να το κάνω. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται κατά την γνώμη μου η επιτυχία του βιβλίου. ♦

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Σελίδες: 552 | Τιμή: 17,50€