Δεν μου άρεσαν τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Δεν έβρισκα κάτι το ενδιαφέρον στο να ψάχνω μαζί με τον ήρωα-επιθεωρητή τον δολοφόνο. Με ενοχλούσε που κάθε ήρωας ενός αστυνομικού βιβλίου είναι και εν δυνάμει «ο κακός». Με εκνεύριζε να τους υποπτεύομαι όλους και να μην μπορώ να συμπαθήσω κανέναν.

Η δίψα Jo Nesbo

Μέχρι που στα γενέθλιά μου ένας φίλος, μου έφερε ένα βιβλίο 680 σελίδων. Όχι, δεν τρόμαξα, κι ας είχα να διαβάσω μαζεμένες τόσες σελίδες από τον Xάρυ Πότερ… άντε και την εξεταστική.

Και επειδή έχω μια αρχή, δεν αλλάζω ποτέ δώρα -εντάξει, σχεδόν ποτέ- κάπως έτσι έγινε η πρώτη μου γνωριμία με τον Jo Nesbo.

Ο Nesbo είναι Νορβηγός συγγραφέας που δικαίως έχει προκαλέσει τη λεγόμενη#nesbomania, καθώς τα βιβλία του ξεπερνούν τα 33.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως σε πωλήσεις, και έχουν μεταφραστεί σε 50 χώρες.

Η δίψα (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017) αποτελεί τη συνέχεια του μπεστ σέλερ Η αστυνομία (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014) και κεντρικός ήρωας είναι ο επιθεωρητής-θρύλος, Χάρι Χόλε. Όμως η ιστορία είναι δοσμένη με τόσο περιγραφικό και ολοκληρωμένο τρόπο που δεν ένιωσα ούτε στιγμή αποκομμένη κι ας μην είχα διαβάσει προηγούμενα βιβλία.

Η υπόθεση; Εξιχνίαση μιας σειράς περίεργων δολοφονιών. Το όπλο; Μια σιδερομασέλα. Το κίνητρο; Πρέπει επιτέλους να βρεθεί! Όπως και ο δολοφόνος…

H Ελίζε Χέρμανσεν θα ακούσει μόνο τον ήχο του ταιριάσματος από το Tinder πριν πέσει θύμα δολοφονίας μέσα στο διαμέρισμά της και θα βρεθεί από την αστυνομία στραγγισμένη από αίμα.
Ακολουθεί μία ακόμα παρόμοια δολοφονία και η αστυνομία του Όσλο αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια του Χάρι Χόλε: πρώην επιθεωρητή και νυν καθηγητή στην Αστυνομική Ακαδημία.

Ο διάσημος επιθεωρητής, η ομάδα της αστυνομίας και ένας ψυχολόγος, αρχίζουν την αναζήτηση του «βαμπιριστή», ενώνοντας σιγά σιγά τα κομμάτια του παζλ.

Ο ίδος ο Jo Nesbo αναφέρει:
«Πάντα επέστρεφα στον Χάρι, είναι η αδελφή ψυχή μου. Βέβαια είναι ψυχή χαμένη στο σκοτάδι, οπότε η εμπειρία της κατάδυσης σ’ αυτήν είναι μεν συναρπαστική αλλά και συναισθηματικά εξαντλητική. Όμως ο Χάρι και η ιστορία του αξίζουν τις άγρυπνες νύχτες μου».

Και δεν είναι έγιναν μόνο του συγγραφές άγρυπνες οι νύχτες! Η υπόθεση με συνεπήρε. Δεν μπορούσα να κλείσω το βιβλίο. Το αποτέλεσμα; Τέσσερις μέρες να μην μπορώ να ξυπνήσω για το γραφείο. Είχα αγωνία να δω πώς ο επιθεωρητής θα διαλευκάνει το μυστήριο ώστε να καταφέρει να φτάσει στον δολοφόνο. Και οι σελίδες διαδέχονταν η μία την άλλη με καταιγιστικό ρυθμό, όπως ακριβώς και οι εξελίξεις.

Δεν θα σας πω πολλά, γιατί δε θέλω να προδώσω τίποτα από την πλοκή.
Μόνο ότι τον έναν «κακό» τον είχα καταλάβει. Στον δεύτερο όμως ο Nesbo έκανε μια πολύ ωραία ανατροπή. Και φυσικά, αυτός που εγώ είχα εντοπίσει ως δεύτερο «κακό» ήταν μια χαρά χαρακτήρας -άτιμα σας λέω τα αστυνομικά! ♦

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Κρυστάλλης Γλυνιαδάκη. Σελίδες 680 | Τιμή 18,80€.